Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare riktar hård kritik mot nya karensregler

Den 1 juli införs nya regler om sju karensdagar för egenföretagare. Nu riktar företagare hård kritik mot reglerna.

– Det här försvårar otroligt för oss, säger Lena Johansson på Talk it i Östersund.

Tidigare var karenstiden i sjukförsäkringen för egenföretagare en dag. Det fanns möjlighet att välja 3 eller 30 dagar med lägre egenavgifter. Med de nya reglerna kan egenföretagare få sjukpenning först efter att ha varit sjuk i sju dagar.

– Det kan bli väldigt besvärligt och kostsamt för en företagare. Det är tillräckligt svårt för nystartade företag att klara sig, så jag ser inte vitsen med det här, säger Lena Johansson.

Hon startade Talk it, som sysslar med tele- och datakommunikation, för ett år sedan. Företaget har två anställda. Lena Johansson tror att de nya reglerna kan bidra till att människor som funderar på att starta eget avstår från att våga satsa.

– Den här regeringen propsar på att de är för företag och att företag bär upp landet, men då tycker jag de ska sänka kraven. Jag tycker det är svårt att vara företagare i Sverige, säger hon.

Lena Johansson har inte hört några positiva omdömen om de nya reglerna. Själv sjukskriver hon sig i regel inte, eftersom hon inte anser sig ha råd.

– Sedan jag startade eget känner jag inte efter lika mycket. Med de nya reglerna kommer jag absolut inte att sjukskriva mig, säger hon.

Regeländringen ingår i ett paket från regeringen med tio reformer av de sociala trygghetssystemen för företagare. Enligt Näringsdepartementet är syftet med förändringarna bland annat att stärka tryggheten och öka valfriheten för företagare samt att göra det mindre riskfyllt att anställa.