Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare: Många av arbetarna är kriminella

– Hade Roger Johansson velat ha kontakt med oss hade inte det varit några problem.

– Vi var varken hemliga eller dolda, men vi hade inga anställda inom GS fackets avtalsområde.

Det säger företagaren som verkat i länet och som utpekas i rapporten.

För naturligtvis har även han fått möjlighet att kommentera innehållet. Enligt Roger Johansson, GS-facket, har han skrivit en väldigt lång inlaga som säkerligen inte kommer att få plats i rapporten.

Där pekar han bland annat ut flera av de anställda utländska arbetarna som kriminella. Dessutom anser han att journalisten i vissa fall målat upp en felaktig, ensidig och förvrängd bild.

LT har i vissa delar fått ta del av företagarens synpunkter där han bland annat kommenterar Pedro som skadades svårt i benet av sin arbetskamrat.

”Samtliga arbetare i arbetslaget hade för röjning den skyddsutrustning som krävs enligt lag. Att olyckan skedde berodde på att den skadade inte följde de skyddsföreskrifter han meddelats. Det finns ett säkerhetsavstånd som alltid skall följas i arbete med röjsåg. Han gjorde inte det utan gick av någon anledning för nära en arbetskramrat och blev då träffad av klingan från dennes såg”, skriver företagaren.

Han menar att det är omöjligt för arbetsledningen att följa röjarna ”hack i häl” utan där måste den enskilde arbetaren hela tiden ta sitt ansvar och följa de anvisningar som finns.

När det gäller nystartsjobben anser han att det är ett bra sätt att få ut människor i arbetslivet.

”GS-facket borde hylla denna åtgärd då den ger möjlighet till nyanställning av medlemmar och presumtiva medlemmar vilka annars skulle gå utan arbete. Detta vore negativt för dem själva samt även för samhället då det orsakar kostnader och problem”.

Han säger också att trots bidraget så har av vissa anledningar denna del av verksamheten ändå inte varit lönsam.

Även den utpekade kvinnan, som arbetade på kommunens integrationsenhet, har getts möjlighet att ge sin syn på innehållet i rapporten.

Hon slår fast att hon inte har varit särkilt mycket inblandad i kontakten mellan företagaren och sina klienter.

Eftersom företagaren pratade flytande spanska skötte han kontakterna själv, hävdar hon.

”Påståendet om att jag var den som XX (företagarens namn} kontaktade för att få tag i de anställda stämmer alltså inte”.

Fotnot. LT har valt att inte publicera namnet på företagaren trots att både han och företagen pekas ut i rapporten.