Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare lurade kunder på skattepengar

En företagare i länet som skickade fakturor till kunder, och felaktigt angav att han hade F-skattsedel, drog in 870 000 kronor. Pengar som kunderna skulle ha innehållit i skatt.

Annons

Företagaren har utfört jobb inom byggbranschen men sedan Ekobrottsmyndigheten synat affärerna har han blivit åtalad misstänkt för skatteredovisningsbrott.

Åklagare Anna Wallander på Ekobrottskammaren i Umeå har kommit fram till att företagaren ställt ut ett stort antal fakturor på 2,9 miljoner, för arbete som utförts på uppdrag av andra företag. På fakturorna har det också angetts att bolaget innehar F-skattsedel.

Men F-skattsedeln återkallades i början av 2007 på grund av bristande betalning och redovisning.

Mannen fortsatte dock sin verksamhet i bolaget och i samband med att kunder fakturerades hänvisade han till F-skattsedeln – som inte fanns.

"Den skatt som uppdragsgivarna skulle ha innehållit uppgår till totalt 870 000 kronor", konstaterar åklagare Anna Wallander i samband med åtalet.

Åtalet grundar sig på Skatteverket genomgång av bolagets räkenskaper. Då framkom misstankar om att företagaren lämnat oriktig uppgift till kunder, uppsåtligen eller av grov oaktsamhet.

I utredningen om det här framgår att det började gå utför i bolaget sedan företagaren satsat pengar i ett annat bolag som blev en dålig affär. Till sist gick hans eget bolag i konkurs trots mycket jobb men de hanns inte alltid med.

Enligt företagaren var hela tiden tanken att han skulle "återerövra F-skattsedeln". Under tiden ville han inte tappa kunder genom att "krångla till det" så att kunderna måste betala in skatterna, för de jobb han utförde.