Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare dömd för sexuellt umgänge med närstående barn

En känd företagare från länet döms för sexuellt övergrepp mot ett barn i familjen.

Den prisade länsföretagare som LT tidigare berättat om och som åtalades misstänkt för sexuellt umgänge med en kvinnlig avkomling, har nu fått sin dom. Företagaren döms för sexuellt utnyttjande av underårig till villkorlig dom och 80 dagsböter.

Övergreppen ska ha skett i en stuga i länet i mitten av 90-talet, då barnet var ungefär sex år gammalt.

Tingsrätten bedömer att det nu vuxna barnets berättelse om övergreppen är trovärdiga. Som bevisning finns också vittnen för vilka barnet under sin tonårsperiod berättat om övergreppen.

Företagaren å sin sida hävdade att anmälan kommit efter att han lagt sig i kvinnans liv och gjorde andra uppmärksamma på hennes missbruksproblem och svåra ekonomiska situation. Men tingsrätten anser att det inte minskar bevisvärdet i kvinnans berättelse. De vittnen och uppgifter som företagaren lämnat för att styrka att han är en man som utfört viktiga samhällsgärningar anser tingsrätten inte heller har någon betydelse för målet.

Tingsrätten konstaterar i domen utifrån det vuxna barnets berättelse samt flera vittnens berättelser "har ett sexuellt intresse av barn och att han anser sig ha rätt att tillfredsställa detta intresse". Tingsrättens bedömning är att det är ställt utom rimligt tvivel att företagaren utsatt det nu vuxna barnet för någon form av sexuellt övergrepp.

En nämndeman har anfört skiljaktig mening i domen. Han menar att gärningen kan ha varit mindre ingripande och därför borde bedömas som sexuellt ofredande, ett brott som nu är preskriberat.

Då det gått 16 år sedan övergreppen och företagaren inte tidigare är dömd för brott samt det faktum att anmälan och åtalet fått påtagliga konsekvenser för företagaren anser tingsrätten att påföljden kan stanna vid villkorlig dom och böter. Företagaren ska betala 45 000 kronor inklusive ränta räknad från 1995 i skadestånd till barnet som utsatts för övergreppen.