Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagande är grunden för välfärden

För oss är det ingen katastrof om någon är sjuk, men jag är mentor åt en småföretagare med ett par anställda och för honom är det en katastrof om han anställer någon som sedan blir sjuk.

Annons

Det kan göra att företaget går omkull?. Det säger Ingemar Eriksson, delägare i fräsnings- och svarvningsföretaget KPV Teknik i Karlskoga med ett 20-tal anställda, i samband med en företagarträff med ett antal riksdagsledamöter. En viktig slutsats efter träffen, som anordnades av Svenskt näringsliv, var att politiker och företagare inte alltid delar samma bild av verkligheten.

Väldigt få svenskar väljer att ta steget att bli företagare. I den internationella GEM-undersökningen från 2007 hamnar Sverige på plats 36 av 42 när det gäller hur stor andel av befolkningen mellan 18 och 64 år som driver eller håller på att starta ett företag. Samhällets attityder spelar en stor roll men mest avgörande är den faktiska politiken. Höga skatter, byråkrati och stora ekonomiska risker är sådant som stryper lufttillförseln för svenskt nyföretagande. Alltför ofta präglas småföretagarnas vardag av regelverk som är anpassade för stora företag.

Vi kristdemokrater anser att företagande bidrar till skapandet av det goda samhället och är själva grunden för den gemensamma välfärden. Sedan 2006 har antalet företag ökat med 6,5 procent men det är alldeles för litet. Om till exempel 70 000 nya företag skulle startas under de närmaste åren och att de i genomsnitt anställde en person var skulle BNP växa med över 100 miljarder kronor. Det skulle innebära, eftersom skattetrycket är cirka 50 procent, att stat och kommun skulle få cirka 50 miljarder kronor mer att fördela på välfärdens kärnområden. Men för att detta ska bli verklighet måste det finnas personer som anser det vara mödan värt att starta och driva företag.

Till exempel har hemservicebranschen sedan RUT-avdraget infördes haft en mycket positiv utveckling. I dag sysselsätter branchen 11 000 svenskar. Svarta jobb har blivit vita. Enligt Skatteverket tillkommer nu närmare 23 000 unika köpare varje månad bland dem som utnyttjar tjänsten, varav många är medelinkomsttagare.

Vi politiker måste göra vad vi kan för att underlätta företagsklimatet. Det är inte bara inköp, löner och lokalhyra som en företagare ska betala. Skatterna, som är bland de högsta i Europa, kan gälla alltifrån arbete till kapital och ägande, vilket riskerar att istället uppmuntra till investeringar i andra länder eller att satsa på börsen.

Höga skatter på arbete riskerar att förutom högre arbetslöshet också trissa upp lönenivåer vilket gör det dyrt att anställa i jämförelse med andra länder. De allra flesta företagare kan stämma in i de ord i Internationalen som lyder ”Båd’ stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner.”

Kristdemokraterna och Alliansregeringen har lyckats sänka en hel del skatter. Men mängden regler och det extraarbete som reglerna leder till måste fortsätta att minska under de närmaste åren. Samtidigt måste fler skatter sänkas för att det svenska företagandet ska stärkas och välfärden säkras. Det mest prioriterade är att arbetsgivaravgifterna sänks för de mindre företagen. Sverige behöver ett klimat där nyföretagare kan vädra morgonluft och inte kvävas av ett tungt och krångligt regelverk.

Anne Catrine Hedman (KD)

Riksdagskandidat i Jämtlands län, gruppledare Krokom

Lars-Axel Nordell (KD)

Riksdagsledamot Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel