Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag söker tillstånd för urangruva

Nu tar det kanadensiska bolaget Continental precious minerals nästa steg mot en gruva. Bolaget tänker söka bearbetningstillstånd med hjälp av svenska konsulter.

Sedan 2009 har det kanadensiska företaget, CPM, Continental precious minerals med varierande intensitet arbetat med olika typer av undersöknings- och provborrningsverksamhet.

Fokusområdet har varit Viken, nära Oviken, i Bergs kommun.

Nu går företaget vidare och anlitar svenska konsulter för att skaffa en så kallad bearbetningskoncession, något som ger möjlighet att i större mängd ta upp och bearbeta mineraler.

Det Luleåbaserade företaget Geovista har anlitats för att lotsa CPM genom den svenska minerallagen och fram till en aktiv verksamhet.

– Vi är tidigt i processen och ingen ansökan har lämnats in ännu, säger Hans Lindberg på Geovista. Det är en hel del arbete i form av olika konsekvensbeskrivningar som måste göras innan en ansökan är klar.

En bearbetningskoncession söks först hos myndigheten Bergsstaten och ska därefter godkännas av länsstyrelsen innan någon verksamhet kan börja.

Under åren sedan de första fynden av den uranhaltiga alunskiffern i området så har protesterna från ortsborna växlat med löften om hundratals jobb från prospekteringsbolaget.

Området i Viken har tidigare uppgetts vara en av världens största uranfyndigheter av bolaget.

Samtliga kommuner runt Storsjön har slutit upp politiskt och sagt att de ska använda sin vetorätt som finns från riksdagen när det gäller just uranbrytning.

En lokal förening som bildades för att stoppa uranletande i området heter "Nej till uran i Storsjöbygden" och samlade 700 intressenter på sin Facebooksida. Flera manifestationer mot uranbrytning har hållits, men det senaste året har det varit relativt tyst i frågan. I förra veckan funderade också styrelsen i föreningen på om det var dags att avsluta föreningen.

Tidigare artiklar om uranbrytningen:

Får fortsätta leta uran

Inget förbud mot uranbrytning

Uranbrytning större hot mot Storsjön än fiskodling

Uranbrytning måste förbjudas i lag

Principbeslut mot uranbrytning i Åre kommun

Starkt kommunupprop: Nej till uranbrytning

Per Åsling röstade nej till förbud mot uranbrytning

Manifestation mot uranbrytning

Geologisk expert om uranet – skadorna katastrofala

Fler nej till uranbrytning

Så blir Berg med uranbrytning

Svensk uranbrytning – nej tack