Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag skor sig på kyrkoavhoppare

Ett företag har försökt tjäna pengar på att hjälpa människor att gå ur Svenska kyrkan. Nu har företaget anmälts till Konsumentombudsmannen.

Det är Härnösands stift som gjort anmälan efter att de fått in rapporter om händelser från Sundsvallsområdet och Sollefteå.

Enligt uppgifter från stiftet bygger erbjudandet från företaget på felaktig information om att det krävs en särskild blankett för att gå ur Svenska kyrkan samt att kyrkan tar betalt för det.

– Det är helt fel. Den som vill avsluta sitt medlemskap i Svenska kyrkan meddelar det till församlingen på den ort där man är bosatt. Det kan man göra via ett egenhändigt undertecknat brev. Det är inte nödvändigt med en speciell blankett. Och framför allt kostar det ingenting, säger Marie-Louise Olsson Rautalinko, jurist på Härnösands stift.

Stiftet tycker att det är fult att försöka tjäna pengar på det sättet och anser att det också är vilseledande marknadsföring.