Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag på Frösön står rustat för en världsexpansion

Ny teknologi gör att personer med cancer kan strålas med högre doser utan att förstöra frisk vävnad. Det handlar om bättre överlevnad och färre biverkningar.

Detta tack vare ett utvecklingsarbete som pågår i företaget C-RAD på Frösön.

– Men för oss är Sverige en marginalmarknad, säger vd Gunnar Norberg. 50 procent av vår marknad finns i USA, Ostasien och Europa.

Han berättar med inlevelse hur man genom datortomografi ser var cancertumören sitter och hur sedan patienten fixeras för att kunna strålas.

Med deras utrustning lägger sig patienten på britsen och sedan scannar utrustningen av var tumören sitter. Ett avancerat matteprogram räknar ut eventuella avvikelser så att stålningen sker exakt där tumören sitter.

– Om exempelvis patienten rör sig under behandlingen då avbryts strålningen genom vårt system, säger han.

– Ta exempelvis bröstcancer, om tumören sitter nära hjärtat då kan vi stråla endast i utandningsläget för att det ska bli så lite skador som möjligt.

Allt eftersom teknologin utvecklas förbättras strålbehandlingen ytterligare, det handlar om bättre precision och säkerhet. Dessutom kan en mer exakt dos av strålningen ges.

– Där man tidigare har tvingats hålla ner stråldosen för att inte skada frisk vävnad kan man i dag ge en högre dos.

Men det är ett jättedyrt utvecklingsprojekt.

I dag försöker de få de större tillverkarna av strålkanoner som exempelvis Siemens att byta till detta system.

– Varannan person i de civiliserade länderna drabbas av cancer, det handlar om en folksjukdom. Men allt fler botas och vi har varit duktiga på att hitta nya metoder. Fram till i dag har vi levererat ett 40-tal system.