Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag kan inte ta betalt när mobilnätet står stilla

En lösning ser ut att vara på gång för bättre mobilt bredband i Stora Blåsjön, där nätet emellanåt står stilla och turistföretag måste skicka fakturor till kunder i efterhand för att kunna ta betalt.

Enligt Telia ska Stora Blåsjön utökas med 3G och 4G nästa vinter. Det framgår av ett svar till Monica Hansson, sedan hon dragit i gång en protestlista mot de sega förbindelserna i Stora Blåsjön.

Nuvarande förhållanden ställer till det för företagare i området. Vid högre belastning kan de inte komma in på nätet för att se bokningar, de kan inte fakturera och ta betalt med kortterminal över nätet.

Mikael Jonasson bedriver skoteruthyrning och hoppas problemen har löst sig till nästa vinter.

– Jag använder mig av det som heter GPRS och som är en mobil bredbandslösning. Det är vid hög belastning under påsken och loven som det blir problem. I fjol gick det inte alls och under två veckor kunde jag inte att ta betalt av kunder med kort, säger Mikael Jonasson.

Hur hanterade du det?

– Jag fick lita på att folk betalade senare, när jag skickade faktura. Men det blir alltid någon som inte betalar och man går miste om några tusen kronor här och där.

Även under en del helger kan det vara problem med att ta sig ut på nätet.

– Är man ute tidigt på morgonen eller sent på kvällen kan det gå.

Måste du styra betalningarna till de tiderna?

– Ja, jag måste göra så, Tidigt på morgonen är det inte så många som är ute på det mobila nätet så då går det bättre. Men under påsken går det inte alls då är det upptaget hela tiden, konstaterar Mikael Jonasson.

Inger Långström som driver Stora Blåsjöns Fjällcamp känner också av problemen. Företagets stuguthyrning är visserligen uppkopplad via fast förbindelse men...

– Många av gästerna och de som har stugor är beroende av att komma ut på internet via mobilnätet. Folk är vana vid att läsa tidningen och skicka mail. Men en sån sak som att skicka ett MMS på kvällen då märks problemen genom att det kommer fram nästa kväll, säger Inger Långström.

Hon ser fram emot att nätet utökas med 3G och 4G, så att infrastrukturen och företagen får ett välbehövligt lyft.

– Både vi som bor här och de som kommer hit betalar för en tjänst de inte får levererad från telefonbolagen. Det här är något som berör stora delar av glesbygden, säger Inger Långström.

I väntan på utbyggnaden har Telias s nät- och driftavdelning aviserat att man ska utöka kapaciteten på befintliga GSM-stationer. Eftersom det inte finns 3G hamnar all datatrafik i Stora Blåsjön på GSM-nätet istället, med låga till obefintliga datahastigheter som följd.