Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag glöms i valet

Småföretagarna är tillsammans landets största arbetsgivare. Ändå lyser viktiga företagsfrågor med sin frånvaro i den snart avslutade valrörelsen. Det är hög tid för riksdagskandidaterna i Jämtlands län – som tycker att sjuklönereglerna är den viktigaste företagarfrågan – att ta parti för företagandet, skriver Rolf Dahlberg, vd för programföretaget Visma Spcs.

För några dagar sedan presenterade Visma en valundersökning med fokus på de frågor som småföretagarna i landet anser är viktigast. Riksdagskandidaterna från Jämtlands län gjorde den här prioriteringen:

1. Sjuklönereglerna för företagare

2. Arbetsgivaravgifterna

3. Enklare regelsystem

4. Lagen om anställningsskydd

5. Beskattning av risk- och investeringskapital

6. 3:12-reglerna

Den här listan kunde vi sedan jämföra med hur företagarna själva rangordnade samma frågor i en tidigare undersökning. Politikerna från Jämtlands län prickade in samtliga tre av de högst rankade frågorna på företagarnas önskelista.

Det här ger självfallet goda förutsättningar för en positiv utveckling av företagandet i landet. Med det menar jag inte bara villkoren för företagarna själva utan i lika hög grad möjligheterna för dem att anställa, betala löner, utveckla verksamheten samt kunna lägga mer tid på affärsidén och mindre på att fylla i blanketter. Men att ha bra – och ur företagarnas synpunkt rätt – åsikter hjälper inte mycket om politikerna inte gör allvar av sina ståndpunkter. Tyvärr har beskeden om det verkligen finns en politisk vilja att ta tag i de viktiga företagarfrågorna varit påtagligt få i årets valrörelse.

Med några få dagar kvar till valet har riksdagskandidaterna från alla partier – i Jämtlands län och hela landet – fortfarande möjlighet att ge ett klart besked om och i så fall hur de tänker arbeta för mer entreprenörskap och bättre villkor för företagarna.De politiker som gör det visar att de förstår att de framtida jobben finns hos småföretagarna. Och att de vet att små företag ofta stannar på den ort där de startats, vilket starkt bidrar till ökad lokal tillväxt.

Rolf Dahlberg, vd för programföretaget Visma Spcs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel