Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreställningen väckte starka känslor bland elever

/
  • Gymnasieeleverna Robin Backlund, Kalle Falk Persson, Pontus Olofsson och Oskar Åslund tyckte att det var en intressant och bra pjäs.
  • David Millner och Kristoffer Jacobsson berördes mest av det amerikanska hatbrottet i pjäsen.   Foto: Håkan Luthman
  • Carl Åkerlund har tillsammans med Matilda Sjödell från RSFL ungdom besökt 50 städer.Foto: Håkan Luthman
  • Carl Åkerlund, från RSFL ungdom, samtalar med Pontus Olofsson och Oskar Åslund. ”Det var en intressant och bra pjäs”, säger Oskar.Foto: Håkan Luthman

Efter skolföreställningen bjöd RFSL ungdom in till ett samtal om pjäsens olika scener, attityder och reaktioner.

– Pjäsen var rolig, men väldigt hemsk, säger Kristoffer Jacobsson.

Annons

”Kul”, känslosam” eller ”fruktansvärd”, men mest allt på en och samma gång. Det är klart att man kan småfnissa åt Mattias Brunn när han äter prinsesstårta så att det stänker ända till första publikraden, men i ärlighetens namn fastnar nog skrattet ganska lätt i halsen.

Många i publiken har blandade känslor om det som nyss utspelade sig på scenen i Svarta lådan på Folkets hus.

– Pjäsen var hemsk, man frågar sig varför inte alla kan bli respekterade som de är, säger Linn Hillerbo Jämthag och får medhåll av sina två klasskompisar, från estetprogrammet på Palmcrantzskolan, Martina Ångström och Maria Hansson.

– Tyvärr visar föreställningen hur samhället ser ut. Homofobin i Östersund är kanske inte så jättestor, men den finns absolut, säger Martina.

Matilda Sjödell och Carl Åkerlund, från RSFL, har besökt 50 städer med ett utbildningsprojekt där Östersund är sista stoppet på turnén. De säger att de inte är ute efter smarta analyser, det är viktigare att få igång en diskussion. Samtalet flyter trögt i början, en del tycker att det är svårt att sätta ord på det de nyss sett. Någon säger att han blev mest berörd av amerikanske Matthew Shepards öde.

– Föreställningen väcker många känslor, en sak som vi har märkt är att många faktiskt inte vet att det handlar om verkliga fall. säger Matilda.

Hon ber publiken fundera över vad vissa scener, som känns lite lösa från huvudberättelsen, kan tänkas stå för.

– Jag tycker att pjäsen var bra, skådespelarna framförde den med lagom mycket fakta. Det var mycket känslor i det hela, och det lyckades de förmedla. Det är för jävligt att sådant här händer, sammanfattar Robin Backlund, som går energiprogrammet på Wargentinsskolan.

Mer läsning

Annons