Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Televerkarna i länet

En strålande solskensdag åkte Televerkarna i länet till Kallrör i Åre kommun och sedan Stiklestad i Norge.

Marianne och Håkan Mattsson tog emot på bron till Kallrörs gästhem. Vilket gästhem sen, Usás tunnbrödsstutar, vars recept kommer från Mariannes svärmor, var de största, två gånger vanliga och det godaste som vi ätit på länge.

Chauffören Martin Gyllander fick sedan visa sig på styva linan när han rattade den långa bussen längs väg 336 som på den norska sidan blir väg 72 i Nord-Tröndelag fylke.

Anders Hansson berättade efter vägen om krig och elände som varit längs dalgången mot Sverige. Väl framme i Stiklestad talade vi alla riksnorska då vi guidades av Siri Volan Hatling, en go pärla i Stiklestads kirke. Den förste kirken som ble bygd på Stiklestad var etter alt å dömme en liten trekirke.

Omkring midten av 1100-talet startet byggingen av koret i dagens kirke, og etter tradisjonen skal alteret vaere plassert på stedet der Olav Haraldsson ble drept i 1030.

Den eldste delen av kirken sto färdig omkring 1180. I senmiddelaldern ble kirkeskipet utvidet med knapt 10 meter mot vest. Ved restaureringen i årene för 1930 kom det fram kalkmalerier på langveggene inne i skipet. I skipet finner vi også 32 malte fyllinger som viser episoder fra Jesu liv.

Dopfonten i kirken er fra middelaldern, trolig fra 1300-talet og er det eneste bevarte inventar fra kirkens tidlige periode.

Hemresan gick längs Europavägen 6 i Norge och E 14 i de båda länderna. Hållandsgården var hemvägens höjdpunkt med guidning av Mikael Eklöv i den uppförda Stavkyrkan strax före 2000-talet som guidens far Ingemar alltid ville påminna om när han guidade.

Resan på den norska sidan väckte minnen till åren 1988/89. Då arbetades för ett gemensamt telefonbolag i Norge och Sverige. Projekteringschef Bert Jernbom, Östersund och planeringschef Arvid Hansen, Trondheim, arbetade tillsammans med fyra personer från norska Telenor och svenska Televerket.

Undertecknad arbetade också i samarbetsprojektet som inte fullföljdes på grund av synpunkter var huvudkontoret skulle ligga. I Oslo eller Stockholm var frågan?

Alla vi teleanställda i övriga delarna av Norge och Sverige såg att fördelarna med sammanslagningen var långt större än var huvudkontoret skulle ligga.

Sture Björk

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel