Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Tandvårdsskadeförbundet Jämtlands län

TF:s årsmöte hölls den 26 februari i EFS lokaler, Östersund. I styrelsen, som består av fem ledamöter och två suppleanter, är Hjördis Nilsson ordförande, Ove Rosendahl kassör och Michael Häggmark sekreterare. Efter årsmötet skulle en representant från Landstinget tala om aktuella tandvårdsfrågor. Detta blev inställt och som ersättare var Stefan Fax ordförande för mötet. Han berättade om upplevelserna från sin resa och vistelse i en av Öststaterna medan vi medlemmar inmundigade gott kaffe med smörgåsar och EFS hembakade fikabröd.

Enligt verksamhetsplanen för 2014 kommer styrelsen under året att bland annat arbeta för att nå ut till människor och informera om effekter av skadliga tandmaterial, samt vikten av en säker tandvård. Fortfarande har många människor amalgam kvar i munnen, som innehåller cirka 50 procent kvicksilver, ett av världens giftigaste ämne. Rent kvicksilver är flytande i rumstemperatur, dess gas är färg- och luktfri och kan spridas direkt från munnen via luktlökarna rakt in till de centralaste delarna av hjärnan. Vi inom TF-Jämtland ser det som ett problem att debatten har tystnat och försöker att hitta former för att nå fram till dem som är i behov av den kunskap och erfarenhet som TF har förvärvat genom åren.

Tandvårdsskador handlar även om guld, titan, keramiker, plaster, rotfyllningar och käkinfektioner.

Vårens aktiviteter har skett i samarbete med NBV. I mars var det en föreläsning om att leva ett liv som tandvårdsskadad. I mars hade vi öppet hus och diskuterade tandproblem med en erfaren TF-medlem och den 21 maj hade vi temakväll om amalgam. Då såg vi en videofilm med läkare Tatiana Drachmann, som var en av de i landet som först förstod amalgamets faror och valde att stå på sina patienters sida mot myndigheterna.

Det har varit trevliga kvällar med tid att informera, berätta, ställa frågor och diskutera över en kopp fika. På nationaldagen, 6 juni, hade TF en bod på Jamtli. Många människor stannade till och läste vår vägpratare, ställde frågor, fick broschyrer och information. En del besökare fick ahaupplevelse då de såg den omfattande symtomfloran som tandlagningsmaterial kan ge.

Vi planerar en förläsning till hösten och söker en föreläsare ibland de IAOMT-anslutna tandläkarna som verkar för vård med tandvårdsmaterial som är biokompatibla och skonsamma mot miljön.

TF:s kvällar med öppet hus annonseras under evenemang i 100% Östersund, ÖP och LT. Information om TF centralt och lokalt finns på vår hemsida.

TF-Jämtland/gm Hjördis Nilsson