Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Svensk flyghistorisk förening J/H

Månadsmötet i april hade rubriken ”Hallvikens flygfält, ett krigs-, turist-, och industriprojekt”. Det hölls av Pär Byenfeldt. Han har en bakgrund som stridsledningsofficer vid F4, numera områdeschef vid Region Jämtland Härjedalen.

Regeringen beslöt 1939 att anlägga 20 krigsflygfält vid sidan av de flygflottiljer som då fanns. Efter en utredning av dåvarande flottiljchefen vid F4, Tornberg, beslöts att anlägga två baser i Jämtland, Hallviken och Optand. Hallviken ligger i nordöstra delen av Jämtland inte långt från Strömsund. Hotet mot landet kom då från väster där Tyskland ockuperade Norge.

På en myr anlades, med den tidens enkla redskap, tre asfalterade banor med 800 meters längd. Det kom att bli ett av Sveriges största basprojekt med flygplansvärn, baracker, skyddsrum, luftvärn, luftbevakningstorn med mera, dimensionerat för tre flygdivisioner och 550 personer. Kostnaden var då cirka 4 miljoner vilket motsvarar cirka 80 miljoner i dagens penningvärde. Flygfältet fasades ut för Flygvapnets räkning i samband med övergång till den jetdrivna flygplanstypen J 28 Vampire som krävde längre start- och landningsbanor.

Efter en utredning 1967 gick sju kommuner ihop och satsade på kvalificering för civil luftfart på Hallviken. Det innebar installation av bland annat flygfyrar, banljus, flygledartorn med mera. Invigning skedde 1969 då Lapplandsflyg trafikerade främst Stockholm och Umeå. Linjen lades snart ner eftersom den inte kunde drivas med vinst. Ett försök gjordes sedan med matarflyg till Sundsvall, vilket lades ner 1974.

En flygklubb bildades i Hallviken 1968. Senare startades även en flygskola där föredragshållaren tog motorflygcertifikat. Även segelflygverksamhet och motortävlingar har bedrivits i Hallviken. Pär, som är uppväxt i trakten, visade många gamla bilder både från Krigsarkivet och från privata album.

 Bengt Landervik