Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: Svensk flyghistorisk förening J/H

Annons

Rymdkapplöpningen 1957 till 1975 var rubriken när Ulf Brink höll föredrag i vår lokal i Ope. Ulf är medlem i vår lokalavdelning och flygförare på Östersunds ambulanshelikopter. Ämnet är aktuellt eftersom det är 50 år sedan den första månlandningen.

Han inledde med att konstatera att den snabba erövringen av rymden hade sin bakgrund i det kalla kriget. Det var en kapplöpning mellan USA och Sovjetunionen. Syftet var att kunna använda kärnvapen via rymden. Båda dessa stormakter fick stor hjälp i den tekniska utvecklingen av före detta tyska vetenskapsmän som arbetat med raketdrivna vapen under slutet av andra världskriget.

Till en början ledde Sovjet utvecklingen. 1957 skickade man upp den första Sputniken. Många av åhörarna kunde komma ihåg att man kunde se den cirkla över himlavalvet. USA sände upp sin Explorer 1 1958. Man började med obemannade farkoster. Som alla vet använde sedan ryssarna rymdhundar medan amerikanarna använde chimpanser. Först därefter vågade man sända människor ut i rymden. Den första rymdfärden med en människa skedde med Vostok 1 där Juri Gagarin var kosmonaut. Senare samma år, 1961, sände USA upp Alan Shepard i Mercury 3.

Amerikanarna utbildade militära småvuxna provflygare till astronauter. Den första kvinnan i rymden var Valentina Tereshkova som flög 1963. Ulf spelade upp ett kärnfullt tal som president Kennedy höll i början av 1960-talet där han lovade att USA skulle landa människor på månen innan 60-talets slut. Den första bemannade månlandningen skedde med Apollo 11 i juli 1969. Två män gick då på månens yta under drygt två timmar: Neil Armstrong och Buzz Aldrin. Man tog hem 21,5 kg mångrus. Denna prestation var en stor politisk succé. Den senaste månlandningen skedde 1972. Sammanlagt 12 astronauter har under denna period landstigit på månen.

Efter den prestigefyllda inledningen av rymdkapplöpningen har de båda stormakterna samarbetat. Man har utfört dockningar av den amerikanska Apollo med den ryska Sojuz. Man uppskattar antalet människor som arbetat inom den amerikanska rymdindustrin till 400 000. Ulf visade många bilder på rymdfarkoster. En av de största är Saturn V som vägde 3036 ton, hade en längd av 110 meter och förbrukade 15 ton bränsle per sekund i starten. Fotot visar Ulf vid en legomodell av denna raket.

Bengt Landervik

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons