Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: Studieförbundet NBV

Annons

Studieförbundet NBV bjöd in cirkelledare och representanter från samverkande föreningar och organisationer i länet till lokal verksamhetskonferens i Pelarsalen i Östersund. Förutom information om NBV bjöds det på inspiration och prov på några olika verksamheter.

Delar av Offerdals spelmanslag under ledning av Christina Reuterwall bjöd på smakprov på såväl polska och snoa som schottis och vals ur sin rika repertoar.

Karin Rickardsson, Eivor Comén och Siv Gahlin berättade om arbetet med Krokoms kulturvecka i oktober, som i år har temat Klimatsmart. Föreningar, studiecirklar och privatpersoner är välkomna att bidra med alster som tillverkats av återbrukat material till en utställning på Magneten i Krokom under veckan. Utställningens andra del spinner vidare på tidigare tema, Kvinnoliv och kvinnokraft. Alla som vill är välkomna med alster som på något sätt porträtterar historiska eller nu levande kvinnor med koppling till Krokoms kommun.

Patrik Andersson, från Heimbygdas språkkommitté, deklamerade ”Modersmåle”, en av Erik ”Äcke” Olssons dikter, och berättade om kommitténs publikdragande samarbete med NBV. Bland annat anordnas ett föredrag om jamskan med Manne Ring, just i Pelarsalen den 1 augusti. Magnus Gärdin berättade om sin kamratcirkel i jamska som han och några studiekamrater på Wargentinskolan haft under våren. NBV:s verksamhetsutvecklare Camilla Olofsson berättade om en kommande cirkel i högläsning på jamska som startar i slutet på sommaren, och om Ingrid Lindbergs studiecirkel i Järpen som skriver texter på jamska.

Conny Lund från Seniornet berättade om föreningens studiecirklar under devisen ”äldre lär äldre”. Föreningen är ständigt på jakt efter fler seniorer som kan tänka sig att lära andra seniorer om olika it-relaterade ämnen som internet, Windows, bildhantering eller surfplatta. Konstnären och författaren Rolf Kjellberg delgav oss andra viktiga erfarenheter från sina många år som cirkelledare.

Kjell-Erik Jonasson har många roller i NBV. Han ansvarar för Offerdals hembygdsförenings kulturprogram, är cirkelledare i trion Äckez och tillsammans med Margareta Nyström utgör han Bredbytrollen som spelar musikteater för barn. Saara Koponen, från IOGT-NTO Språngbrädan i Krokom, berättade om föreningens verksamhet, senast en föreläsning om spelberoende.

Kvällen avslutades med att Linda Myrén från Systembolagets dotterbolag IQ delade ut diplom och blommor till Magnus Gärdin, Ida Lundberg och Tor Sollander från Ungdomens Nykterhetsförbund. UNF Jämtlandsdistrikts sommarläger Jamtsommar har nämligen utsetts till IQ-projekt, eftersom det tjänar som gott exempel på en verksamhet som erbjuder ungdomar en meningsfull drogfri fritidssysselsättning.

Camilla Olofsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons