Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: STF Jämtland Härjedalen

Årsprogrammets aktivitet ”Höga Kusten” genomfördes 5-7 augusti i södra delen av kustområdet. Huvudbesöket var Högbondens fyrplats som sedan 1987 fungerar som vandrarhem. Men kustområdet innehåller många intressanta besöksobjekt som samtidigt också kan besökas. Gruppen åkte i två bilar från Östersund och en uppsamling för fika skedde på rastplatsen vid Indalsälven någon kilometer öster Hammarstrand.

Nästa anhalt var hotell Höga Kusten vid E4-bron över Ångermanälven för lunch.

Bron är inkörsporten till Höga Kusten även om kustområdet omfattar området från Härnösand till Örnsköldsvik. Inom området finns många mycket intressanta besöksmål, alla värda besök beroende på intresse; Höglänt och vacker natur med stora vattenvyer som ger samma intryck av storslagenhet och frihetskänsla som fjällen. Men så börjar också besökstrycket likna det som Jämtlandsfjällen numera känner av.

Höga Kustenbron är ett storslaget byggnadsverk här i Norrland med pyloner (pelare) som med sina 182 meter är Sveriges näst högsta byggnadsverk. Öresundsbrons pyloner är högre.

Efter en lätt lunch med fin utsikt över älven och bron, som är något av en pulsåder i Norrlands vägnät, fortsatte resan mot Nordingrå och ett kort besök på Mannaminne. Genom ett välvilligt bemötande kunde entrén delas med ett nytt besök på återvägen. För besöket gav ett ”måste besökas på nytt”.

Bilresan avslutades i Barsta, ett litet fiskeläge söder Bönhamn med bra parkeringsmöjligheter inför båtturen till Högbonden. Före båtavgången hann vi med ett besök i det enkla fiskekapellet, ett av många vackra fiskekapell längs Norrlandskusten.

Högbonden är en cirka tusen meter lång ö i yttersta havsbandet, drygt 70 meter hög och med sitt fyrljus 75 meter över havet den näst högsta fyren i Sverige. Fyren och fyrvaktarbostaden byggdes upp åren 1906-1909 under stora umbäranden. Hamn saknades men med en linbana fraktades flera kubikmeter stora granitstenar upp till byggplatsen för att bli grund för byggnaden.

Ön är ett naturreservat. Vid vårt besök var den vackra fyrvaktarbostaden nymålad. Underhållet sköts av Riksantikvarieämbetet som utsett fyrbyggnaden till den fjärde högst minnesvärdesbevarade i Sverige. Naturen i norra delen av ön är dramatisk med djupa skrevor i berget och en enastående utsikt över kusten. En smal vandringsled tar vandraren runt i den exotiska terrängen ner till södra delen av ön. Utsikten från sovrumsfönstren och köket för självhushållet är hissnande brant – cirka 65 meter - ner till havsytan och en imponerande havshorisont. Vandrarhemmet har också en fin servering med mycket god mat från frukost till middag samt fika för endagsbesökare. Positiv personal fulländar trivseln. Därför blev besöket två nätter och mellanliggande dag en underbar avkoppling och gemenskap för gruppen. Vackert väder med svaga vindar bidrog till upplevelsen.

På återvägen gjordes ett besök i Bönhamn och ett nytt stopp i Mannaminne där en förtjusande guide visade oss runt och berättade om konstnären Anders Åberg, som med början 1980 byggde upp museet, numera bestående av ett 50-tal intressanta byggnader. Ursprungligen tänkt som en mötesplats blev samlingen av många unika hus ett stort museum med många mindre museibyggnader, som jordbruksmuseum, dragspelsmuseum, järnvägsdito, jordglobshuset med flera byggnader.

Allt är så omfattande och stort att några timmars besök bara ger en önskan om att komma tillbaka och kunna avsätta mer besökstid. Efter en god lunch skiljdes gruppen med en känsla av att besöket till denna del av Höga Kusten blivit rikt på upplevelser och intensivt. Glädjen och gemenskapen kändes djup och seriös.

Hans Mikaelsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel