Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Västra Storsjöbygden

Torsdagen den 14 augusti anträdde 49 förväntansfulla seniorer tillhörande SPF Västra Storsjöbygden en bussresa mot de västra delarna av landskapet. Flera fick inte plats. Efter avprickning ställdes kosan mot Storulvån, med mellanlandning i Handöl. Någon försökte jämföra resesällskapet med Steinbecks persongalleri i Buss på villovägar. Man sökte också likheter med Paasilinnas karaktärer i hans bussresa till Nordkapsklippan. Man kunde lätt avfärda alla likheter och konstaterade att sällskapet, trots hot om häftig nederbörd, bestod av en samling leende behärskade seniorer.

Dagens resa har planerats och arrangerats av Janne Högdin. Ett perfekt evenemang med intressanta ämnen. Janne berättade om Handöl, dess historia, industrier, människor och förändringar på ett sätt som verkligen engagerade deltagarna.

E A Egervärn berättade inledningsvis om byarna vi passerade, underströk betydelsen av vägen vi färdades på: forbönderna, pilgrimerna på väg till Nidaros, Karl XI, Karl XII, Armfelts karoliner med mera. Han lät oss också få en geologisk lektion och docerade bland annat om hur inlandsisens tillbakadragande påverkat vår natur.

I Handöl besökte vi Hanriis hus, med Karolinermuseet, Stenmuseet, Täljstensmuseet och vi fick oss också ett uppiggande förmiddagskaffe där. Vi besökte Handöls kapell, som förresten firade 200 år 2006. Många tittade också på Karolinergraven, där mer än 600 karoliner vilar. Både Janne och Erik A delade med sig av sina vetanden om den tragiska dödsmarschen över fjället vintern 1718-1719. Mycket intressant.

Vid den konkursade täljstensfabriken beskrevs nuläget i dämpade ordalag. Gladare var det när den nyinvigda hängbron besågs och testades.

Med några korta stopp för att betrakta den fantastiska naturen och få geologiska kommentarer fortsatte resan till Storulvån. Janne berättade att även den vägen är en mycket gammal led. Framme i Storulvån väntar en välsmakande och näringsrik lunch, varpå väl tilltagen egen tid erbjöds. Många gick promenader, några sökte efter naturminnet Old Pompe och några tog det lugnt i solskenet. Ruth hittade tre kantareller!

Under hemresan bjöd både Erik A och Janne på intressanta fakta om nya och gamla skansar längs vår färdväg. Janne, med sin bakgrund i försvaret, berättade också om hur skansarna som byggdes under andra världskriget kom till och gav oss också en del detaljer från beredskapstiden – okända fakta för många av oss. Erik A fyllde på med intressanta uppgifter. Janne lärde oss allt om fortifikation och nu vet alla av oss också vad en redutt är. Tack duktiga guider!

Vi fick en trevlig och innehållsrik dag och regnet mötte oss inte förrän i Mattmar. Tack för i dag och välkomna till nästa evenemang.

Max Pettersson