Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Utrikes/PRO Hammerdal

SPF Utrikes och PRO Hammerdal bjöd på en mycket lyckad dag i Medborgarhuset, Hammerdal den 2 april. Ett nittiotal personer kom för att lyssna till ämnen som verkligen ligger i tiden som demens, anhörigvård, läkemedelsanvändning för äldre och psykisk hälsa och ohälsa. Åhörarna blev bjudna på kaffe och stut. Tack vare en effektiv kaffegrupp gick serveringen smidigt trots att så många kom och stämningen blev varm och gemytlig.

Enhetschef Magnus Ahlstrand berättade hur anhörigvården i Strömsunds kommun fungerar. Varje kommundel har en kontaktperson som ger råd och stöd i olika situationer. Det finns olika hjälpinsatser, även avlösning i hemmet eller en plats på Gästis i Strömsund som är en lokal med några övernattningsrum och stort samlingsrum. Där finns både dagverksamhet och möjligheter till återkommande vistelse. Av åhörarnas frågor framgick en viss oro att det skulle medföra ett byråkratiskt förfarande och lång framförhållning eftersom det måste prövas av biståndsenheten. Vi fick höra att hittills har det gått smidigt.

Demenssjusköterskorna Ingrid Appelblad och Lise-Lotte Jönsson talade om ett ämne som verkligen fångade åhörarnas uppmärksamhet av naturliga skäl, vem har inte börjat fundera över det egna tillståndet när minnet sviker. Oron dämpades efter den kunniga information en om demens. Den största riskfaktorn är åldern, vanligare vid hög ålder. Vissa sjukdomar kan orsaka demenstillstånd, exempelvis brist på B12. Ett bra socialt liv ger bättre resurser att klara en demens som kan börja långt tidigare än symptomen. Det som är bra för hjärnan är bra för hjärtat kan vara en bra ledtråd.

Alzheimers är den största gruppen av demens, det finns många andra med olika kännetecken. De åhörarna som önskade fick ett formulär för att testa den egna förmågan. Symptomen ska ha uppmärksammats i sex månader innan en demenstest påbörjas.

Sigvard Wagenius som är SPF:s läkemedelsansvarige i länet berättade att många äldre lider av läkemedelsförgiftning och även avlider av felaktiga läkemedel. Läkemedlen kan förminska eller förstärka varandra, andra kan vara helt olämpliga. Det var en skrämmande upplysning. Strömsund och Ragunda är sämst i länet vad gäller olämpliga läkemedel, Strömsund med 27 procent, Krokom är bäst, det visar sig vara bundet till andelen stafett läkare. Det finns ingen geriatriker I Jämtlands län som är expert på äldres sjukdomar.

Psykiater Staffan Lindén, Uppsala, berättade om psykiatrin som har förändrats från sjukhus behandling till öppnare vårdformer och till större öppenhet. Allvarliga störningar har minskat medan andra har ökat, det kan också vara svårt att skilja demens från depression. Staffan Lindén gjorde en personlig beskrivning av vikten av att sätta människan i sitt sammanhang och att söka hjälp på ett tidigt stadium. Många gånger kan samtal med någon person som känns trygg vara en bit på väg, han menar att det på varje vårdcentral borde finnas personal med dessa kunskaper. Bra läkemedel är nödvändigt för att tillfrisknandet ska komma igång. En intressant genomgång av olika sjukdomstillstånd och symptom avslutande detta avsnitt.

Ingrid Hemmingsson