Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Utrikes Hammerdal

Annons

Lasse var vår chaufför i år igen när SPF Utrikes begav sig ut på sin sommarresa.

Vi startade från Hammerdal. Det var en vacker dag, solen sken. 28 glada SPF:are for iväg med bussen. Målet var Persåsen.

Vi for på slingriga vägar och vi kände inte igen oss riktigt. Det berodde på att Lasse hade tagit reda på var någonstans det var vägarbeten så han undvek de vägarna.

Resekommittén (Bo Hemmingsson och Henry Haxner) delade ut en frågesport på resan som alla ägnade sig flitigt åt. Frågorna – tyckte resekommittén – var kluriga. Det skulle nog inte bli många som hade alla rätt. Så fel de hade!

Efter några timmar anlände bussen till ett vackert Persåsen. Där stod Leif Wikner och väntade på oss! Det var oväntat. Resekommittén hade inte kommit överens med Leif att få en guidning, men det fick vi. Han berättade om sitt livsverk och hur han jobbar med trä. Efter guidningen fick vi själva ströva runt. Vi hade kunnat stanna där en hel dag och ändå inte blivit ”mätta”. Men mätta blev vi senare rent konkret, då vi lunchade i restaurangen.

Nästa mål var Hackås gamla kyrka, där vi också fick guidning av församlingspedagogen Jim Zachau. Väggar i kyrkan och i absiden pryds av gamla målningar, något som man sällan ser i kyrkor i Sverige.

Hackås kyrka är gammal, från 1100-talet eller till och med tidigare, och den enda kyrkan som har en halvrund absid. Väggmålningarna kom fram vid en restaurering i början av 1900-talet. Inne i absiden finns väggmålningar från 1200-talet, fick vi veta.

Vi avslutade vår sommarresa vid Näs kyrka vid Näkten. På sommaren har ortsborna – från byarna runt Näkten och Bjärme och Hackås med flera - sommarcafé vid kyrkstallarna där man för en billig penning kan äta hembakta kakor av alla slag och dricka kaffe plus njuta av lokala konsthantverkares produkter. Den här veckan var det utställning av luffarslöjd.

Nu var vi mätta på träkonst, kyrkokonst och luffarslöjd, så vi beslöt oss för att åka hem. Under hemresan fick vi fram fem personer som hade svarat helt rätt på frågesporten! De andra hade missat kanske bara en fråga – och resekommittén trodde att frågesporten var svår!

Tre vinnare lottades och de blev väl belönade med godis i olika former.

Karin Haxner

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel