Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Utrikes Hammerdal

Annons

Sista onsdagen i oktober gästades SPF Utrikes Hammerdal av en lokal kulturbärare: Ann-Christin Andersson som är brodös.

Hon blev nyfiken på brudkuddar och hittade en från Hammerdal och sedan flera från olika ställen i Jämtland och Härjedalen. De finns enbart i Jämtland-Härjedalen och i Skåne. Ann-Christin ägnar sig åt sin passion och hon gör det skickligt.

Ann-Christin berättade att kuddarna sys på vadmal och har en baksida av skinn. De beställdes inför ett bröllop för att brudparet skulle kunna knäböja på kudden under vigselakten. Kuddarna har en mängd olika sömsätt och motiv, som är mycket fantasirika och färggranna. De förekom som mest från 1735 och ett århundrade framåt. Ann-Christin har nyligen haft en utställning med sina kuddar i Strömsund.  Dessutom har hon inspirerat till att det finns materialsatser för att tillverka egna kuddar på Jamtli och hon leder kurser i yllebroderi.

De 36 SPF-medlemmarna samlades efter Ann-Christins berättelse vid kuddarna och förundrades.

Ordförande gjorde reklam för de två kommande medlemsmötena: I november framträder Tomas Engström, från Fagerdal, med gitarr och sång och den 12 december blir det luciatåg och traditionellt julbord, lagat av SPF:arna själva.

Ordförande tackade Ann-Christin och köket för deras insatser och sedan var det som vanligt lotteri med mängder av goda ätbara vinster.

Karin Haxner