Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Utrikes Hammerdal

SPF Utrikes Hammerdal hade sitt månadsmöte valborgsmässoafton i snålblåst och snöslask. Inomhus var det en helt annan temperatur, där hade de ansvariga dukat bord i sprakande vårfärger även maten gick i vårens tecken. Det är sådant som upplivar gästerna när de kommer in i värmen.

Upplivade blev vi också av dagens gäst, Tage Lundqvist, som kan beskrivas som en stor entusiast av träslöjd i alla dess konstnärliga utformningar både gamla bruksvaror och egentillverkade. Ursprungligen har han varit slöjdlärare men är numera både underhållare och ambassadör för träalster. Vi fick ta del av gamla bruksföremål som många av oss inte kände till, vi fick lära oss hur man förr med små medel kunde skapa praktiska föremål. Bakom varje föremål fanns en historia som han berättade. Bland annat hade Tage med ett durspel som han spelade en låt på, dragspelet hade en lång historia innan det kom i Tages händer, spelet var väl bibehållet vilket är ovanligt. Dessutom visade han en hel del egentillverkade vackra träföremål. Några naturtrogna skator blev mycket populära. De blev uppköpta och stannade kvar i Hammerdal. 

Intresset för Tage och hans föremål och berättelser var så stort att det var vissa svårigheter för ordförande att få ett ord med i laget. Det gällde bland annat nästa möte som är det sista före sommaruppehållet. SPF-Utrikes brukar då besöka olika byar för att höra vad som händer i byn. Ofta har byarna också en intressant bakgrund som vi får ta del av.

Den 28 maj besöker vi Görvik och Marian Strannes anläggning som hon och hennes man byggt upp från grunden för att ge helservice till ett 80-tal personer som arbetar med vindkraftsutbyggnaden.

Ingrid Hemmingsson