Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Utrikes

Oktobers månadsmöte handlade om en kvinna från Östersund som blev firad teaterskådespelerska i USA. Det handlade om Martha (ursprungligen Märta) Hedman.

Eva Sundin, tidigare ägare av Tängtorpet, har forskat kring Martha Hedman. Och Eva kom till SPF Utrikes för att berätta om Martha.

43 medlemmar kom och lyssnade. Martha var född i en välbärgad familj och kom så småningom till USA, där hon blev framgångsrik på scenen och där gifte hon sig. Hon hade rötter i Sikås och brevväxlade i över 40 år med en yngre släkting, Linnea Österud från Sikås. Till Sikås skickade hon brev och kläder. Martha var en sparsam person som inte ville slänga sina gamla kläder och de kom väl till nytta i Sikås.

Så här skriver Eva Sundin på sin hemsida (evapensionist.wordpress.com) om Martha Hedman: ”De under åren otaligt rika klädpaketen hem till Sikås är, tycker jag, de mest intressanta i brevväxlingen (med Linnea Österud – min anm.). Där får vi veta hur sparsam hon varit, hur hon vårdat sina kläder, ibland låtit ändra och sy om, samt sedan tänker sig hur de avlagda kläderna ska användas av släktingar i Sikås. Martha är också troende och förlitar sig mycket på Guds vilja. Hon förespråkar ett sunt leverne och tänkande, då löser sig allt, skriver hon.” Martha blev 90 år och dog i Florida.

Efter en intressant föreläsning blev det som vanligt förtäring och den här gången en mycket god, hemlagad fisksoppa med baguette, sedan kaffe och kaka.

Men ingen träff utan lotteri! Så även denna gång, och sedan var mötet slut!

Karin Haxner

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel