Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Västra Storsjöbygden

Ett drygt 30-tal medlemmar äntrade bussen i arla morgonstund, den 24 juni, för avfärd mot Jungfrukusten – en mera behaglig beteckning på kuststräckan mellan Furuvik och Årskogen. För program och reseplanering står Mona Larsson och vid ratten vår eminente chaufför Folke Ingemarsson.

Efter en efterlängtad kaffepaus vid Lassekrog nådde vi Axmar, beläget vid ett vackert naturreservat i en till synes orörd skärgård. Här serverades vi en utsökt laxrätt i lokaler med fantastisk charm och atmosfär. Hela området är kulturhistoriskt intressant, med bland annat det gamla järnbruket, Axmar bruk, som grundades under 1600-talet. Vi guidas runt i bruksområdet och den gamla slottsparken. Mycket intressant. Nästa stopp blir Skärså Fiskeläge och en restaurang, där vi äter en räksmörgås medan vi tittar ut över vattnet. Vi promenerar runt i läget och besöker bland annat Skärså Glashytta.

Framåt kvällen når vi vårt hotell i Hudiksvall, där vi får lite fri tid i samband med incheckningen. Servicen vid middagen, som för övrigt smakade bra, krävde dessvärre visst tålamod, vilket dock överskyldes av dagens minnesvärda upplevelser i övrigt.

En generöst tilltagen frukosttid möjliggjorde flanering i staden och besök och shopping i sjöbodarna. Trevligt. Framåt 12-tiden den 25:e når vi Mellanfjärden och repslageriet Handslaget – museum och demonstration av hantverket, i traditionell miljö, utfört av äkta entusiaster. Oförglömligt. Jag såg besökare som fotograferade repslagarbana, hjul och skallar, fast beslutna att tillverka redskap och starta egen slagning av rep.

Efter en god lunch på en restaurang ger ytterligare fri tid möjlighet till shopping och besök i hantverksmagasin, butiker och andra sevärdheter. Det passar bra att vila lite i eftermiddagssolen innan bussen embarkeras för återfärd till Västra Storsjöbygden. Middagsstopp i Bräcke och de flesta är nog hemma i sina sängar strax före klockan tio.

Vi har under resan också underhållits med ordlekar och lite historieberättande. Och, vi har något som ingen annan förening har, nämligen Erik A Egervärn, som med sin berättarförmåga och sina kunskaper verkligen uppgraderar vårt kunskapstillstånd under transportsträckorna.

Alla nöjda och belåtna med ett fulländat arrangemang. Nu ser vi fram emot nästa evenemang, utflykten till Handöl och Storulvån den 14 augusti. Vik den dagen! Sedan blir det dags för Boule-DM i Mattmar, senare i augusti.

Text och bild: Max Pettersson