Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Rödön

SPF Seniorerna Rödön hade den 13 november månadsmöte på Grönängen i Dvärsätt.

Drygt femtiotalet medlemmar och gäster från SPF Seniorerna Offerdal och Västra Storsjöbygden hade samlats för information om hur vi minimerar risken att bli utsatta för bedrägeri, stöld etcetera.

Mariana Handler, som är kommunpolis i Krokom, informerade om vad vi kan råka ut för och gav råd och tips på hur vi skall agera om vi upplever, tror eller känner att vi är utsatt för något som inte är normalt. Till exempel konstiga telefonsamtal eller sms, mystiska mejl, besök av främmande personer som ber om vatten eller något annat. Marianas råd var att aldrig lämna ut personuppgifter via telefon eller dator, ha koll på sina kontokort och koder, öppna inte mejl som verkar mystiska, var försiktig när du svarar i telefon som kommer från ett okänt nummer, släpp inte in någon i din bostad om du är osäker.

Hon uppmanade oss också att ringa 114 14 och anmäla om vi utsatts för bedrägeri eller om det är något som verkar skumt och upplyste också om, att även om det inte kommer någon polisbil när man anmäler något, så sparas anmälan och utgör en del av det underlag som tas fram för planeringen av polisens kommande verksamhet.

Förutom att Mariana uppmanade oss att vara försiktiga med kort, mejl etcetera, fick vi också rådet att tänka på, att när vi är ute och rör oss i vintermörkret, ha rätt reflexer. Reflexvästar är bra men de sitter för högt åtminstone när man möter bilar som kör på halvljus. Marianas råd – ha reflexer under midjehöjd, ”snöstjärnor” på snören eller band som man fäster runt benet.

Efter fikat informerade Britt Larsson, föreningens representant i Kommunala pensionärsrådet (KPR), om vad som hänt och är på gång. Bland annat att kommunen just nu jobbar med öppna mötesplatser för kommunens medborgare. En annan fråga som Britt informerade om var, att färdigbehandlade patienter på sjukhuset förorsakar merkostnader om tiden på sjukhuset blir längre än avsedd. Kommunen debiteras denna merkostnad. För närvarande har hemtjänsten en bra kommunikation med sjukhuset varför kostnaderna nog kommer att kunna hållas nere.

Fråga väcktes av deltagare om hur resultatet av kommunledningens turné i kommunen kommer att redovisas. Deltagare anmälde att man uppfattat att kommunens samordningsförmåga har stora brister. Britt sade också, att de öppna beredningsmötena för KPR uppfattas som bra och möjliggör för oss äldre att lämna synpunkter. Alla uppmanades att försöka delta på dessa möten.

Vi uppmanades också att delta i de möten som Krokoms kommun arrangerar under namnet medborgardialogen. Möten där vi kommuninnevånare blir informerade om vad som händer i kommunen och framför allt har möjlighet att ställa frågor och komma med förslag. I månadsskiftet oktober/november hölls sådana möten på sex orter i kommunen. Referat från mötena och möjligheter att lämna förslag och diskutera finns på Krokoms kommuns hemsida.

Britt tackades för en bra uppdatering om vad som hänt och vad som är på gång. Till detta kan läggas att SPF Seniorerna Rödön har yttrat sig över kommunens tillväxtstrategi 2019-2035. Vi förväntar oss nu att få ta del av förvaltningarnas målformuleringar i det fortsatta arbetet.

Gudfast Hellby

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel