Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Rödön

Vad kan vara bättre än att starta en sammankomst med en god lunch? Så en härlig dag i maj träffades drygt 40 medlemmar i SPF Seniorerna Rödön på Wången där sagda måltid intogs.

Nästa stopp var Glösa älgrike där vi välkomnades av (vem annars?) Curt Lofterud. Vi delades in i två grupper och Curt började berätta om olika föremål inne i älghallen. De behövde en säck till mesen och vid ett gruppbesök visade det sig att en kvinna gärna garvade älgskinn och sydde säcken.

När man ska tillverka skidor är det viktigt att klyva furan, absolut inte såga. Och vill man idag ha skidor i speciell längd eller bredd kan man kontakta en man i Jokkmokk så fixar han det. Långa, breda skidor flyter bäst ovanpå snön.

När du har en pulka med hårbeklädnad mot snön tänk på att dra den medhårs. Det kan vara bra att veta att en yxa gjord av älghorn klarar vintrarna bättre än en i sten. Och den blå himmelska älgen med sina sex ben och vingar slipper nu jagas över himlavalvet utan har funnit ro i Glösa älgrike.

Håkan Gilljam följde den andra gruppen ned mot hällristningarna. Vi passerade tidslinjen vilken visar Glösas plats under årtusenden. I Glöshallen flyger schamanens ande till älgens rådare, den som råder älgen. Nere vid den brusande forsen var det lätt att fantisera om människorna för sextusen år sedan och deras tankar och önskningar när de ristade sina älgar.

Gunilla Selander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel