Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Östersund

SPF Seniorerna Östersund har i samarbete med Hjärt-Lungfonden genomfört en föreläsning på Gamla Teatern. Samarbetet har pågått ett antal år bakåt i tiden och syftar till att ge fler medlemmar chansen till mer kunskap om hur långt forskningen kommit inom olika områden. Temat för dagen var stroke.

Föreläsare på månadsmötet var professor Thomas Mooe, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet. Drygt ett 100-tal medlemmar hade kommit för att höra föreläsningen på Gamla Teatern. Med användning av ett interaktivt system fick han åhörarna att engagera sig i en hel del frågor kring stroke, bland annat antalet insjuknade i stroke respektive hjärtinfarkt per år i Sverige? Hur mycket minskar risken för stroke med blodtrycksbehandling?

Varje år drabbas cirka 25 000 personer av stroke i Sverige, antingen av en blodpropp i hjärnan eller av ett brustet blodkärl. Av dessa är det cirka 400 personer i länet som drabbas varje år. För hjärtinfarkt är det cirka 25 000 personer som drabbas varje år, varav i länet cirka 300.

En form av stroke kallas tia och kan betraktas som en varningssignal för stroke, cirka 10 000 personer drabbas i Sverige varje år. Symptomen är desamma som för stroke men är dock kortvariga och går tillbaka inom ett dygn.

För att förebygga stroke söker forskarna idag efter kända och okända riskfaktorer som ökar risken för insjuknande. Störst riskfaktor utgör högt blodtryck. Dessutom utgör också rökning, fysisk inaktivitet, höga blodfetter och kosten konstaterade riskfaktorer.

Det är mycket viktigt med snabba vårdåtgärder vid inträffad stroke. Misstänkt stroke är idag prio ett för ambulanserna. Ett enkelt sätt för personer utanför sjukvården är att kontrollera om en person kan ha drabbats, är det så kallade AKUT-testet, kontroll av A=ansikte, K=kropp, U=uttal och T=tid.

På Östersunds sjukhus undersöker professor Thomas Mooe och hans forskargrupp vilken typ av uppföljning, efter stroke och hjärtinfarkt, som bäst förebygger att patienterna inte blir sjuka igen. Målet är att dels hitta ett effektivt arbetssätt som sparar liv och att utveckla kunskaperna om en viktig patientgrupp.

Under den avslutande kaffestunden kunde medlemmarna skriva sina önskemål om kommande aktiviteter för föreningens verksamhet år 2020. Nästa månadsmöte äger rum den 18 november med mannekänguppvisning på Gamla Teatern.

Iréne Westberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel