Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Litsbygden

Annons

SPF Seniorerna Litsbygden har haft friskvårdsdag. Närmare 50 medlemmar infann sig på Kyrksalen i Lit.

Friskvårdsgruppen genom Erna Aschenbrenner hälsade alla välkomna och lämnade ordet till Tobias Rödin. Han är sjukgymnast, anställd av Östersunds kommun och arbetar inom hemtjänsten i Lit. Ämnet för dagen var "Träning och hälsa för äldre".

Tobias inledde med att prata lite om det naturliga åldrandet. Med åren minskar muskelmassa och muskelstyrka, vi får svagare skelett, försämrad rörlighet och sämre funktion i balansorgan, syn och hörsel. Balanssinnet är ett komplext system, men dock anpassningsbart, det går att träna upp. Yrsel kan ofta botas - sök vård!

Varför faller vi? Eftersom muskulär styrka, kontroll och balans försämras har vi svårare att parera om vi till exempel snubblar. Blodtrycksfall och biverkningar av läkemedel kan också påverka.

Artros är obalans mellan nedbrytning och reparation av brosk i leder. Artros yttrar sig som morgonstelhet och smärta vid aktivitet. Bakomliggande orsak är monoton och tung belastning , men även ärftlighet, övervikt, muskelsvaghet och tidigare ledskador spelar in.

Det är aldrig för sent att börja träna. Träning ska vara individanpassad och styrketräning minskar risken för fall. Man kan träna hemma för sig själv men det är trevligare i grupp.

Promenader är ett bra komplement till övrig träning. Tobias gav exempel på enklare övningar för styrka och balans som vi kan göra hemma. Vi fick hela tiden möjlighet att ställa frågor. Det var ett mycket underhållande, tydligt och lättförståeligt program som alla uppskattade. Tobias tackades med en varm applåd och Erna överlämnade en liten blomma.

Efter huvudprogrammet lämnade Erna information om den förestående Norgeresan 13-14 augusti. Programmet är inte helt klart än men kommer att läggas ut på hemsidan och så småningom i en annons.

Dagens sista inslag var lunch på Häradsgården. Vi promenerade dit i det vackra vårvädret. Det serverades en mycket god fisksoppa och blåbärspaj till dessert. Vilken tur vi har som har ett äldreboende med eget kök och bra kock.

Efter maten önskades alla trevlig sommar.

Erna Aschenbrenner

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons