Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Frösön

Att göra en vandring på stan med guide var en ambition föreningen hade och som så småningom blev realitet först när hösten smugit sig fram.

Som tur var hade vi ändå relativt brukbart väder då vi stämt träff med den allsidiga Gunilla Nilsson Edler vid Västra station en onsdag i september. Hennes kunskap om vår stad är hur bred som helst efter 35 år i professionen och den drygt 25-hövdade gruppen medföljare blev inte besvikna.

Hon berättade om stadens tillblivelse. I tidernas början var Frösön huvudort och här finns alla historiska fynd. Men då Gustav III tog beslutet att lägga grunden för staden vid östra sundet 1786 blev all byggnation koncentrerad hit och från 1788 finns en ”Plan och grundritning” över stadens tomtmark med torget som mittpunkt.

Gunilla berättade om olika gamla hus och personer som bott där. Vi fick en riktig aha-upplevelse då vi förstod att många av stadens invånare var otroligt driftiga och framsynta och för många var det nästan en fråga om liv eller död. Kvinnor med en stor barnaskara, som blev änkor, tvingades ta beslut för att klara försörjningen av familjen. Sedan skulle det visa sig att dessa kvinnor lade grunden för en mycket lukrativ rörelse. Gunilla pekade ut gamla, vackra hus som än i dag fungerar både som bostäder och för företag. Bland annat pekade hon ut stadens första tidningshus. Kan det vara 20-30 kvadratmeter?

Det blev en vandring på ett par timmar i den svala höstdagen och som naturligtvis avslutades på ett av stadens mysiga caféer.

Med insikten om att det finns så mycket, mycket mer att få veta om staden och dess innevånare tar vi sikte på en ny vandring när det stundar mot vår.

Eli Widmark

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel