Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Frösön

Sällan har man väl på en vanlig förmiddag i teorin gjort en liknande resa i tid och rum som en grupp seniorer fick vara med om vid ett besök på Meteoritcenter i Lockne. Välkomnade av guiderna Eva och Ove Hellzén som gav oss en kort introduktion innan vi satte oss i biolokalen.

Vi fick ta del av en hisnande händelse för 450 miljoner år sedan, som utspelades på filmduken med ljud och bild så levande att man kände sig som en åskådare i realtid. Efteråt var man ganska omskakad. Våra guider förklarade att vid den aktuella tidpunkten låg Locknesjön i ett hav söder om ekvatorn och under alla dessa miljoner år har landmassorna flyttat sig. Då förstår man hur oändligt lång tid det är fråga om vad gäller jordens utveckling.

Vi fick berättad den fantastiska historien om hur man började forska i området runt Locknesjön utifrån alla geologiska fynd som var svåra att förklara. Geologen Per Thorslund tog sig an detta och en hisnande teori om nedfall av meteoriter som kolliderar i rymden och ändrar kurs. Man har kommit fram till att den nerfallna meteoriten gjorde ett hål i Locknesjön som var 300 meter djupt med en bredd på 8000 meter. Sten, krossad och smält som måste ha kommit från nerslaget, har hittats flera mil bort. Man har även konstaterat att något fallit ner som var lastat med iridium, en bergart som är kopplad till rymden. En helt osannolik historia!

Museet har en fin liten barnhörna med många roliga detaljer som kan trigga barns fantasi runt detta med jorden och rymden. Här kan kunskap bearbetas med papper och kritor, sand och spade. Lek som leder till kunskap, helt enkelt.

En kul och intressant detalj är en massa stenar lagda in i en låg mur längs ingången till centret. Vackra, färger, spännande format och alla märkta med fyndområdet.

På övervåningen har Meteoritmuseet hundratals stenar, mineraler från många av jordens hörn. Men intressant nog är allt från vår skandinaviska natur. Man förvånas av skönheten i en vanlig gråsten.

Denna utställning ”Ögonfröjd” har JAGS, Jämtlands läns Amatörgeologiska Sällskap ställt i ordning. Allt sköts med ideellt arbete. Genom Locknekraterns vänner kan man stödja detta fantastiska projekt som är mycket väl värt att visa upp för allmänheten.

Eli Widmark

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel