Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Frösön

Annons

I slutet av maj gjorde ett 30-tal medlemmar en uppskattad vandring runt gamla Frösö läger. Ciceron var Kjell-Ove Wiklund, som i sin barndom bott intill, och vars far jobbade som eldare på F4. Hela området fungerade som en egen liten by, med eget vatten och avlopp, värme från egen eldningscentral. Man hade badhus, läkarmottagning och affär inom området.

Vi startade vår vandring från de nu utflyttade husen i den västra delen av området. Några personer i vår grupp som jobbat på F4, berättade att de för 30-tals år sedan bott i ett av husen. Vad som kommer att hända med dessa hus står väl skrivit i framtiden.

En fin naturvandring gjordes ned mot Bynäset. Vid sidan av vägen växte det blommor av olika slag, liljekonvalj, blåsippor och till och med vitsippor. Senare på året växer också guckusko här.

Vi gick också förbi öppna landskap, där Kjell-Ove berättade att det funnits 23 torpare som brukat jorden i området utanför F4 i Västbyn.

I Drageide vid Bynäset var det en stor hangar, som användes för flygplan som landade i sjön och som sedan bogserades upp till hangaren.

På väg upp till Frösö läger gick vi på Malajvägen och nästan framme fanns en stor och fin hundgård, som nu tyvärr verkade vara övergiven.

Vid det nuvarande F4-området tog vi del av gamla bostäder, bastu, badhus, gamla läkarmottagningen med mera. Kjell Ove berättade också om gamla olyckor med flygplanen, en del som gått lyckligt, men de flesta slutade med tragedi. Mellan åren 1945-1991 omkom mer än 600 flygare i Sverige.

Trötta efter en lång och givande promenad tackade vi Kjell Ove Wiklund för en lärorik vandring.

Hans Widmark

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons