Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Frösön

SPF Seniorerna Frösön har haft sin höstupptakt på restaurang Sundet. Ett 50-tal medlemmar kom för att lyssna till Katarina Hamilton, Frösö handtryck, som på ett mycket fängslande sätt berättade om tradition och nyskapande hos ett envist litet tryckeri – Frösö handtryck. Att företaget får leva vidare ska vi vara stolta över. Katarina berättade om det unika i tryckprocessen som bevarats, mönster från starten, och om dagens mönster och produkter. Med inlevelse berättade hon om hur hon tar fram sina mönster. Musiken och visor är en stor inspirationskälla för henne. Vi fick se mönster och fina produkter, som hade sina ursprung från musiken. Katarina är delägare i företaget, men är främst designer. Hon presenterade några designers bland andra Katarina Widegren från Jämtland, och deras produkter, som står för förnyelsen vad gäller mönster. En gammal designer, Karin Mannerstål, har fått fortsatt förtroende att finnas med i kollektionen. Tryckeriet ingår nu i en världsomfattande organisation, Èconomusée, som inkluderar företag som framställer hantverksprodukter enligt gammal, miljövänlig tradition.

Dagen efter följdes Katarinas föredrag upp med ett studiebesök på Frösö handtryck, under sakkunnig guidning av Peter Filén, en annan av delägarna. Ett 20-tal medlemmar fick lyssna till hur tryckprocessen går till. Därefter demonstrerades hur motiven på tyget växte fram på ett mycket speciellt sätt. Det är en kostsam och unik produktion. Att värna om detta gamla hantverk har stor betydelse för textilhistoria, ägarna och förhoppningsvis hos allmänheten och kunder.

Just nu tar man fram julmotiv på den 25 meter långa tryckbordet. Nya motiv tas fram men många av oss fick ett igenkännande leende vid åsynen av en hel del tomtar och domherrar.

Eftersom företaget startade 1946, så är det en ansenlig mängd tomtar som lämnat tryckbordet.

Två mycket intressanta dagar, som berikade oss Frösöbor. Vi måste känna stolthet över att denna unika tryckkonst lever vidare med gamla och nya tryck.

Kristina Andersson