Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna

Annons

SPF seniorerna har hållit månadsmöte den 25 september på Gamla teatern.

Bertil Axelsson gästade SPF Seniorerna. Foto: Sven Adolfsson

Denna dag var Bertil Axelsson, läkare och professor, inbjuden för att tala om att leva, trots obotlig sjukdom. Vice ordförande Martin Rolén hälsade honom välkommen.

Bertil var med om att starta Storsjögläntan som idag genomför palliativ (lindrande) vård i livets slutskede. Vi kan drabbas av allvarliga och obotliga sjukdomstillstånd. Fyra av fem personer avlider i obotlig sjukdom. När vi dör beror det på hur länge vi orkar kämpa. Vi kan drabbas av exempelvis hjärtsvikt, KOL, ALS och demens. Demens kan komma smygande, men till slut blir den sjuklig, och man kan dö av demens.

Vi kan förlänga livet genom att kämpa mot sjukdomarna. Träna efter förmåga även om det bara blir enkla benlyft i sittande ställning. Man skall lyssna på kroppen när man tränar. Hellre lite motion men ofta och minst en halvtimme om dagen. Sjukdomarna gör även att många tappar matlusten och får svårt att äta genom muntorrhet av mediciner eller av illamående. Det gäller att äta näringsriktig kost så att vikten behålls. Vi bör helst inte äta mer än ett halvt kilo rött kött i veckan och även tänka på salt, alkohol och kosttillskott. Sluta röka! Om vi slutade röka så skulle 25 procent färre dö varje år.

Vi ska inte trotsa våra smärtgränser vid smärta, utan vi ska tacka ja till smärtlindring. Sjukdomarna kan orsaka onormal trötthet, sömnlöshet, andnöd och onda muskler vid ALS.

Vart vill vi dö? De flesta vill dö hemma. I övrigt finns korttidsplatser eller sjukhuset.

Vad ska man tänka på före slutet? Hoppas på det bästa, men planera för det värsta!Testamente, Vita arkivet, avsluta facebook, bankkonton och lösenord så att efterlevande inte får problem. Eventuellt skriva ned minnen under livet.

Vet alla att det finns möjlighet att få betald ledighet, 100 arbetsdagar för anhöriga eller bekanta, som arbetar med att sköta sjuka?

Vice ordförande avtackade Bertil med blomstercheck samt varma applåder från åhörarna.

Ordförande Per Söderberg tog till orda och hyllade alla våra duktiga medlemmar som genom distriktsmästerskap vunnit sina grenar, bland annat golf, Hjärnkoll samt bridge. Han informerade om seniorkort på Länstrafiken, som kan tecknas för tre månader.

Sven Adolfsson

Annons