Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Rödön

26 medlemmar hade samlats i Näldens föreningshus för att höra Håkan Gilljam berätta om sitt uppdrag för TIPH i Hebron i Israel under en period 2001-2002.

TIPH – Temporary International Presence i Hebron – inrättades som en följd av att 29 palestinier dödades av en israelisk bosättare i februari 1994 i staden Hebron, på Västbanken. 1997 enades Israel och PLO om styrkans mandat och arbetsformer. Sedan dess deltar sex länder med cirka 90 personer från Sverige, Danmark, Norge, Italien, Schweiz och Turkiet – inte FN. Observatörsstyrka uppgift är att försöka förbättra säkerheten för Hebrons invånare, såväl palestinier som judar. TIPH-styrkan ska arbeta för att befolkningen i Hebron ska kunna leva i en säkrare miljö. Styrkan har inga militära eller polisiära funktioner och ingriper inte i dispyter, utan ska vara ett neutralt vittne som övervakar efterlevnaden av internationell humanitär rätt samt dokumenterar händelser och informerar om situationen i Hebron. Dess rapporter skickas till de israeliska och palestinska regeringarna och till bidragarländerna.

Håkan gav en mycket intressant redogörelse över den grannlaga uppgift som det innebar att vara (inte alla gånger välsedd) observatör och rapportör. Problemet Israel – bosättarna och deras starka militära skydd – kontra palestiniernas krav och anspråk exemplifierades med exempel på olika episoder och händelser som inträffade under tjänstgöringen i Hebron och förmedlade på ett fängslande sätt den spänning och de risker uppdraget medförde.

Föreningens ordförande, Elisabeth Vykander, tackade Håkan för hans utmärkta föredrag.

Mötet beslöt: för att underlätta för de som ansvarar för förtäringen på månadsmötena ska fortsättningsvis anmälan göras till månadsmötet. Mailadress/telefonnummer för anmälan kommer att finnas i mötesannonsen.

Mötet avslutades med att mötesvärdinnorna bjöd på god mjukstut och kaka.

Gudfast Hellby