Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Östersund

Bussresan gick till Njarka, en dag med sol, natur- och matupplevelser. Under resans gång, första stoppet i Hålland, berättade Ingvar Åhrén om sin barndom och uppväxt. På Änge sameskola i Hålland, ett internat, bedrevs undervisning fram till 1988. Ingvar var en av eleverna på skolan. Där fanns också det samiska ålderdomshemmet Fjällgård.

Framme i Njarka välkomnades vi av Maud och Mattias Mattsson. Njarka sameläger, ligger vackert beläget på en udde i Häggsjön, Åre kommun, och är ett exempel på högklassig samisk turism. Maud serverade kaffe och nybakat bröd och sedan samlades vi alla i den stora åttkantiga kåtan. I kåtan fanns sameslöjd att beskåda och Maud berättade om samelivet i dag och om samisk historia. Kvanne har använts av samer som en medicinalväxt och Maud bjöd runt kanderad kvanne.

En fantastisk lunch väntade oss i Buustamon. Margareta Florin mötte upp vid bussen och hälsade oss välkomna. Efter kaffe och kladdkaka med grädde gavs tillfälle att besöka bränneriet, ett av Sveriges minsta lagliga brännerier.

Resan avslutades med ett besök på Åre chokladfabrik. Ingvar Åhrén som guidat oss under dagen samt vår chaufför avtackades med en present.

Britt Skarberg