Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Östersund

Alsenresan, en dag med sol, värme och vackra vyer. Första stoppet i Glösa älgriket, ett friluftsmuseum. Curt Lofterud, elegant skrudad i älgskinnskläder, hälsade välkommen och berättade om sin klädsel. Kaffe och stut intogs i Älghallen, café och museum som är fyllt av kopior av föremål, som användes av Fångstfolket.

Hällristningarna i Glösa från jägarstenåldern är unika och cirka 5000-6000 år gamla. De består av 60 uthuggna figurer, symboliskt utförda, föreställande älgar.

I hyddan Älgklanens viste berättade Curt om Fångstfolket och gav oss en inblick i deras liv samt demonstrerade en så kallad "brummare".

Nästa stopp Wången, där Tord Larsson berättade om Wångens historia från 1645 och framåt. Wångens hingstuppfödningsanstalt startade år 1903 och i dag är Wången ett internationellt utbildnings- och forskningscentrum. Vi guidades genom stallar, veterinärmottagning och utbildningshallen för hovslagare.

Besöket avslutades med lunchbuffé och kaffe på värdshuset.

Britt Skarberg