Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF och PRO

Fullsatt var det i Landstingets hörsal, Östersunds sjukhus, på inspirationsdagen den 3 april. I samarrangemang mellan SPF och PRO genomfördes programmet Passion för livet. Inspirationsdagen riktade sig till alla seniorer i länet, oavsett medlemskap i pensionärsorganisationer eller ej. Dessutom inbjöds tjänstemän och politiker inom kommun/landstinget som har äldrefrågor på sitt bord. Hörsalen fylldes med 154 deltagare, tyvärr fick inte alla intresserade plats.

Dagen inleddes av Ann-Marie Johansson, s-politiker i landstingsstyrelsen. Föredragshållare under dagen var Elsa Ingesson, läkare och utvecklingsledare i landstinget Jönköping och Lars Stenbäck, pedagog och livsstilscoach. Andreas Karlsson, c-politiker och ordförande i Vård- och omsorgsnämnden, Östersunds Kommun, avslutade dagen.

Programmet är ett livsstilsprogram som innehåller frågor om bland annat säkerhet i hemmet, läkemedelsfrågor, kost och motion samt sociala nätverk. Det handlar om vad jag kan göra själv, förändringar i det lilla, ett förebyggande arbete för att må bra hela livet. Det handlar om att bryta invanda mönster, bli medveten om förbättringar och att gå från ord till handling i det egna livet, som gör skillnad.

Inspirationsdagen ska följas upp med så kallade livscaféer. Inbjudan till utbildning av samtalsledare kommer att ske i höst och därefter startar möten i livscaféer med deltagande av intresserade seniorer.

Detta livsstilsprogram ingår som ett led i regeringens miljardsatsning för att förbättra vård och omsorg för de mest sjuka äldre. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har beviljat pengar till ett projekt Passion för livet med syfte att skapa förutsättningar för bästa möjliga liv hela livet.

Livsstilsprogrammet som introducerats av landstinget i Jönköping, har i mars i år tilldelats det europeiska kvalitetspriset Social Innovation in Ageing – The European Award i konkurrens med ett 20-tal andra europeiska projekt (totalt 220 bidrag). Passion för livet är ett professionellt utformat program och sprids nu som gott och nyskapande över Europa, för ett aktivt och hälsosamt åldrande.

Iréne Westberg