Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Frösön

Annons

SPF Frösöns konstvandring avslutade vårterminen i strålande vackert väder och med en utflykt i egna bilar och samåkning till konsthantverkare i sameslöjd Jeanette Kråik i Skålan. Ett soligt och varmt välkomnande fick gruppen som bjöds på gott kaffe och kaka ute i det fria. Sköna stolar med renfällar var inbjudande att sitta i. Efter småprat och många frågor till Jeanette om samelivet, var det dags att gå in i ateljén för att få veta mer om samisk kultur och Jeanettes konsthantverk.

Jeanette berättade att för henne var det viktigt att samisk kultur och sameslöjd bevaras. Hon har vuxit upp i en miljö, där samiskt hantverk förvaltats och hon vill fortsätta att föra det vidare, men även hitta nya former för det.

Det var mycket intressant att få veta hur renskinn bereds, att färgen på skinnet varierar beroende på vilket träslag, som används vid beredningen, och vad olika delar av ett renskinn kan användas till.

Textilier och färger förknippas ju också med samekultur. Jeanette visade hur hon utvecklat sin textilkonst med samiska mönster på kuddar, bordslöpare och dukar.

Kristina Andersson