Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Snilleriket

Under uppfinnaren John Ericssons födelsedag, 31 juli, firade Snilleriket som vanligt sin nationaldag. Fem snillrika besöksställen höll öppet: Hovermo Gårds- och industrimuseum, Bingstasmedjan vid Hoverbergs hembygdsgård, Wikners i Persåsen, Hembygdsgården i Oviken samt nyheten för året, Kristians i Älven. Med Snillerundans deltagarkort hade man entréavgift till alla fem ställen.

I Hoverberg visades den drygt 200 år gamla smedjan där Bingstagevären tillverkades och i Hovermo pågick guidningar runt på museet. Många besökte vävstugan med minnen av vävsnillet Margaret Bergman. Wikners lockade inte bara med mat, kaffe och konst utan även med filmen Levande historia i Snilleriket samt en specialfilm om uppfinnaren Olle Borin. Från Persåsen var det nära till Älven med visning av Kristians-gården som har anor från 1400-talet och intressanta museisamlingar.

I Logårdsstugan föddes musiksnillet Anders Heljeback innan den flyttades från Logår´n till Ovikens hembygdsgård. Där berättade Christina Bengtsson om musiken, gårdarna, kyrkorna och annat medan besökarna kunde avnjuta diverse läckerheter som våfflor med krusbärssylt och grädde.

Arne Nilsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel