Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: SKPF Pensionärerna Avd 30 Jämtland

Annons

Tisdag den 11 juni åkte 37 intresserade SKPF-pensionärer på resa till Laxviken. Bakom ratten återfanns Torgny Sjöberg som tog oss till första stoppet som var Laxvikens gamla bygdegård.

Här mötte oss Laxvikens egen Folke Boogh, den före detta busschauffören som sedemera blev flottningsbas och museiägare i Laxviken. I bygdegården berättade Folke om husets tillkomst, IOGT-logen. Vi bjöds på kaffe och god tunnbrödstut.

Efter paus så for vi vidare till Folkes Skogs- och flottningsmuseum. Där, på den fina gården vid Hottagssjön, fick vi ta del av en stor rikedom av allt som hörde till skogens och flottarnas liv och verksamhet. Det fina museet innehöll även en gammal brudklädsel från 1700-talet, foton från tiden då flottningen pågick i våra vatten. Här såg vi även barnsaker, cykel, barnvagn med mera, som gav oss igenkänning, vi som var små på 1950-talet.

I nästa byggnad fanns världens första motorsläde, byggd av Bröderna Löfström, som bland annat varit på Åreskutan 1930-31. Vi fick senare se en filmsekvens från den upplevelsen. Här guidade Folke oss, via egenhändigt byggda modeller, hur det såg ut när man flottade timret från skogen ner till sågverken som oftast låg neråt havet.

Efter rundvandringen gick vi upp på loftet och där fanns fler modeller, på bland annat sågar, byggda av vår guide. Vi fick även ta del av några filmsnuttar som visar Flottning i Kvistabäcken i Ljusdal, en fint uppbyggd flottningsränna. Vi fick se flottningsolyckan i Ormsjön där 14 personer avled, Till minne av timmerköraren, När storskogen föll, en film om skogsarbetet i äldre dar, samt Sista flottningen i Indalsälven, filmer av Erik Eriksson. Avslutningsvis spelade denne pratglade 90-årige man en låt på sitt dragspel samt läste en dikt för oss. Innan färden gick vidare informerade Anders Edvinsson om museets framtid. När Folke ska avsluta sitt verk här kommer Jamtli med Teknikland att ta över museet. Fint att veta att det blir kvar.

Efter denna intressanta förmiddag gick turen vidare till Storåbränna och Big river camp där vi avnjöt en god lunch samt fick en rundvandring i det fina hotellet. Mätta och belåtna for vi åter mot Östersund fulla av dagens alla upplevelser. Vi tackade Torgny som körde oss samt de medlemmar som deltog i denna resa.

För styrelsen önskade Britt Wikman alla en riktigt varm och skön sommar.

Ingeborg Strömsén

Annons