Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Reumatikerföreningen Ragunda

Reumatikerföreningen Ragunda anordnade den 17 maj vårfest för sina medlemmar på Hotell Hammarstrand.

Föreningens ordförande Anna-Stina Palm hälsade alla hjärtligt välkomna varefter gästerna lät sig väl smaka av den uppdukade maten.

Anna-Stina Palm informerade om att föreningen inte kommer att anordna någon informationsdag för allmänheten i sommar utan i stället försöka med detta sommaren 2015. Reumatikerförbundet firar 70-årsjubileum 2015 och kommer då att ordna med olika aktiviteter i hela landet, kanske kan vi då engagera någon från förbundet eller distriktet som kan hjälpa oss med detta arrangemang.

Sten Gustafsson från Stockholm berättade om fransmannen Louis Braille som är punktskriftens fader. Braille föddes 1809 och redan som liten pojke skadade han sina ögon så att han blev blind, det var anledningen till att han försökte komma på något sätt så att även blinda skulle kunna läsa. Redan som 20-åring 1829, hade han kommit på ett system som är baserat på att sex punkter som i olika kombinationer kan förmedla bokstäver, siffror och även notsystem för musik. Han presenterade sin uppfinning för professorer och lärare vid olika blindskolor, men han fick inget gehör för sin uppfinning, han blev till och med förbjuden att använda metoden i sin undervisning. I dag är hans system den så kallade "Braille-skriften" (punktskriften) den helt dominerande skriften för synskadade i hela världen.

Gustaf Hillerström berättade historier och sjöng några sånger ackompanjerad på dragspel av Boris Nordvall som även spelade till allsången. Även ett lotteri med skänkta vinster såldes under den trevliga eftermiddagen, som avslutades med att Anna-Stina Palm framförde styrelsens tack till alla som kommit till festen, alla som skänkt vinster till lotteriet, Sten för den intressanta föreläsningen, Boris och Gustaf för underhållningen, Sven Jonsson för hjälpen med lottförsäljningen samt hotellpersonalen för den goda maten varefter hon önskade alla en skön sommar.

Gunda Knutsson