Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Radio Krokom

När chaufför Carl Eric Backeryd äntligen, efter ett par varv i Krokoms två rondeller, riktade sin hemliga resa norrut visste inte passagerarna vart det skulle bära hän. Men det blev väg 340, också benämnd Fiskevägen rent turistiskt, som kom till användning.

Vid Skärvångens mejeri tog Tor Norrman emot gänget och såg till så att de fick ta del av läckerheterna – en buffé av ostar i mängd med dryck. Tor ville också berätta lite om mejerirörelsens uppbyggnad och han hade en ingående föreläsning om tillverkningsprocessen med själva lagringen av ostarna. Bussresenärerna hänfördes av hans målande beskrivningar.

I de härliga höstfärgerna, och med solens stålar i de rikt belysta vattendragen, blev resan en angenäm sightseeingtur genom glest befolkade byar, vackert belägna längs vägen.

Nästa stopp var Klintaberg, strax söder om Valsjöbyn, slutmålet för resan. Örjan Sedin berättade episoder om verkliga händelser kring vad som utspelade sig vid gränsen under andra världskrigets sista år. Örjans stora intresse för historien är väl dokumenterat på anläggningen Skansen som uppfördes mellan maj 1943 och som stod färdig i juni 1944. Uppgiften för de förband som blev placerade där var att stoppa en eventuell tysk invasion från Norge. Klintaberg är ett ofta besökt turistmål sommartid.

Under bussturen ordnade radions Kjell Erik Jonasson en tipstolva och Carina Grahn Hellberg sjöng och spelade gitarr i duett med Bengt Engström som även han underhöll med visor av Allan Edwall. Erling Hansson spelade mest munspel men visade också att han tolkade visor av Dan Andersson med sin sångstämma.

Utflykten längs väg 340 blev en fin höstlig final i den vackra Krokomsbygden. Allt i symbios med firandet av närradions 15-åriga tillvaro i etern.

Åke Bengtzon

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel