Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Radio Krokom

15-åringen Radio Krokom startades 2004. Av stadgarna kan man läsa bland annat:

Namnet skall vara Krokombygdens kulturella radioförening.

Föreningen är ideell med ändamålet närradiosändningar inom hela Krokoms kommun.

Strävan skall vara vidast möjliga yttrande- och informationsfrihet, lokal prägel, mångkulturellt utbud präglad av mångfald och variation med prioritet lokal musik och dialekt.

Dessa stadgar är i och för sig upplåsande samtidigt som de ger föreningen stor frihet i programutbud. Kultur är ju inte definierad utan det är upp till föreningen att ge begreppet ett innehåll. Klar är emellertid inriktningen mot den ideella och lokala prägeln.

Av programtablån kan utläsas hur stadgarna omsätts i vad som sänds varje vecka. Karaktären på utbudet är mycket musik, information, intervjuer präglade av allvar och humor, lättlyssnat. Programmen är både inspelade och direktsända.

Samarbete är etablerat med andra lokalradiokanaler, myndigheter och föreningar. Även med kollegor i Tröndelagen förekommer samarbete. Sändning sker från studion i Kaxås över master på Almåsa och Önrun. För samordning av programutbudet finns i styrelsen en särskild programgrupp.

Föreningens ekonomi kräver särskilda insatser eftersom den bygger på ideellt arbete, tillförda bidrag i form av medlemsavgifter, avgifter för att få reklam/information, sponsring och bidrag från företag och organisationer. Över tid har ekonomin varit både ansträngd och motsatt. I skrivande stund är den under "skör kontroll”.

Lokalradio är ett tekniskt dominerat företag som kräver ständig uppmärksamhet och kunskap. Åtgärder krävs ofta för att kommunens invånare kan nås av radion. Detta inte minst på grund av kommunens ojämna befolkningskaraktär: glesbygd och tätort.

Många personer med entusiastisk hållning till radion och i olika roller har i 15 år berikat radion. I dag består föreningens styrelse av: Carina Grahn Hellberg (ordförande), Carl Erik Backeryd, Evert Jonsson, Ambjörn Sandler, Erling Hansson, Olle Eliasson samt adjungerade Åke Bengtzon (kassör). Nära styrelsen är den ende deltidsanställde Kjell Erik Jonasson vars röst oftast hörs i radion.

Avslutningsvis vill vi uppmana lyssnare att komma med synpunkter och önskemål om programinslag. Nuvarande styrelse uppfattar att vi svarar för en uppskattad verksamhet som har framtiden för sig.

Ambjörn Sandler

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel