Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Sörbygden

Annons

Medlemmar i PRO Sörbygden hade kallats till årsmöte i församlingshemmet i Västanede tisdag den 11 mars. 34 medlemmar hade hörsammat inbjudan.

Ordförande Bo Sundström hälsade välkommen och därefter följde parentation över medlemmar som lämnat oss. Stig Grapesjö läste en dikt.

Innan mötesförhandlingarna inleddes fick våra två från Bräcke kommun inbjudna gäster, avdelningschef Anders Åreng och ordförande i den vård- och politiska gruppen Anneli Walter komma till tals. Anders berättade om en enkät som gjorts bland boende på våra äldreboenden och bland dem som har hemtjänst. Enkäten visade att Bräcke kommun låg bland de 50 bästa i landet. Ett projekt "Bättre liv för sjuka" pågår där man undersöker bland annat fallrisker, demens, undernäring och medicinering. Trygghetslarmen diskuterades och Anders berättade att det var aktuellt att prova digitala larm och där Kälarnedelen av Bräcke kommun skulle bli först ut att testa.

Även nyckelfri hemtjänst är på gång och de boende på till exempel Tallgläntan ska kunna med ett armband på sig öppna sin egen dörr. Detta är saker som skulle underlätta både för boende och för personal.

Anneli, som också är ordförande i Handikapp- och tillgänglighetsrådet berättade om sitt arbete med att göra bland annat affärer och serviceinrättningar mer lättåtkomliga. Hon berättade också om den balansskola som ska starta i april där det finns plats för åtta deltagare. Det är sjukgymnaster från Bräcke och Kälarne som håller i projektet.

Det blev sedan dags för sopplunch och den goda pensionärssoppan, som tillagats av Monica, Inger och Ulla, hade en strykande åtgång. På det vankades kaffe, kaka och underhållning av Hildegun Forslund och Gunilla Hansson. De sjöng och spelade piano och framförde många välbekanta låtar blandat med roliga historier.

När det var över var det så dags att fortsätta med årsmötet. Dagen till ära hade vi besök av vår distriktsordförande Leif Persson. Han inledde med ett litet anförande om PRO och vikten av att träffas. Han kom in på årets val och att vi alla gemensamt måste försöka påverka våra politiker för att få någon ordning på det skattesystem som drabbar oss pensionärer så hårt och orättvist. Leif hade vidtalats om att hålla årsmötesförhandlingarna. Verksamhetsberättelsen för 2013 föredrogs och kassören redogjorde för föreningens inkomster och utgifter. Vi fick höra revisorernas berättelse och därefter beviljades styrelsen ansvarsfrihet för året som gått.

Från valberedningen kom förslag för de olika befattningarna och dessa klubbades snabbt igenom. Sigbritt, berättade i korta drag om den enkät som vi i föreningen har fått i uppdrag av länsstyrelsen att genomföra. Man vill veta hur de grundläggandebetaltjänsterna fungerar ute i länet. Resultatet av enkäten ska sedan användas för att hitta åtgärder som kan göra att det fungerar bättre att ta ut kontanter och betala räkningar.

På medlemsmötet den 15 april hoppas vi att det kommer många och hjälper oss att försöka påverka. Vi avslutade dagen med att ha dragning av skänkta lotterivinster. 

Sigbritt Eriksson