Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Offerdal

Annons

Bussresan till Jormlien, Fatmomakke och Saxnäs blev en höjdare. Som vanligt glada pensionärer och bra väder.

Första stoppet blev i Valsjöbyn vid Skansen Klintaberg, då det smakade bra med kaffe och stut. Skansen Klintaberg är ett av få inhemska intakta fästningsverk. Det byggdes under senare delen av andra världskriget. Färden fortsatte sedan till Gäddede där det serverades lunch.

Nästa stopp blev i Fatmomakke, dit många av oss hade varit kanske för 20-30 år sedan. Intressant att återse den välbevarade kyrkstaden. Resan gick vidare till Saxnäs där vi besökte Ricklundsgården, som uppfördes i slutet av 1940-talet, Vilhelminas kulturpärla. Det är inte bara historien om ett makalöst hus, massor av konst och konstnärssjälar. Det är också en vacker och samtidigt ledsam kärlekshistoria om Emma Ricklund född Johansson och konstnären Folke Ricklund.

Middag intogs på Hotell Saxnäsgården där vi även övernattade. På hemvägen blev det ett fotostopp vid Trappstegsforsen. Färden fortsatte till Torvsjö kvarnar mellan Vilhelmina och Åsele. Här finns en mycket märklig anläggning av skvaltkvarnar, tröskverk, såg och en mängd andra byggnationer. Allt är byggt för hand. Böndernas verk i Torvsjö är en av norra Europas märkligaste vattendrivna anläggning.

Hemresangick fort med lottförsäljning, med stor tur för några. Tack till Lars-Göran Nilsson som rattade bussen lugnt och säkert och Anneli Åman som guidade med stor inlevelse. Ni är toppen!

Elsie Jonsson