Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Oden

Mötet den 22 april inleddes med att ordförande Jonny Jernström hälsade välkommen till medlemmarna och till dagens underhållare Garagebandet, som började spela redan under tiden vi bänkade oss. De bjöd på fina storbandslåtar framförda på blåsinstrument, gitarr och basfiol. The lady is a tramp och All of me var ett par exempel på den fina musiken.

Ett särskilt välkommen riktades till dagens föredragshållare och ordförande överlämnade micken till Bernth Olsson, F 4. Den uniformsklädde före detta officeren började sin berättelse vid tiden för finska vinterkriget 1939. Då upprättades en svensk frivilligkår. Chef för bombgruppen blev löjtnant Per Sterner, som anställdes i november 1939. Det var nu som den nya uniformen Modell 39 skulle användas.

Den 12 januari 1940 inleddes anfallet. Ett plan lyckades skjuta ner ett ryskt jaktflygplan över Finland. I två av de andra svenska planen fanns flygförarna Per Sterner och Arne Jung samt Matti Sundsten och Anders Zackau, flygskytt och flygspanare. Dessa två plan krockade med varandra i luften. När Matti Sundsten efter ett hopp från planet landade, lyckades han efter fyra dygn nå ett finskt förband och tas om hand. Per Sterner och Arne Jung tog skydd i en lada, men upptäcktes av ryska soldater. De togs till fånga och utsattes för hårda förhör, till och med skenavrättning. Ryssland lyckades till slut få fångarna att skriva på att de blir ryska spioner i Sverige.

I maj utväxlades de och kom till Finland. Den 4 juni 1940 landade Sterner och Jung på Bromma flygplats. De informerade sin överordnade om vad som hänt dem och fick skriva på om tystnadsplikt. Sterner blev sedan försvarsstabens kontraspion. När Per Sterner därefter återgick till sin tjänst kontaktades han av sovjetiska svenska agenter. Hotell Standard och Grand Hotell blev platser för de hemliga mötena, möten som skedde med försvarsstabens godkännande. Allt ledde så småningom till att en spionliga upptäcktes och sprängdes av polisen i juli 1940. Sterner fick senare Vasaorden och så småningom även Svärdsorden för sina uppdrag.

Efter en stunds musikunderhållning, medan kaffet serverades, skedde dragning av det sedvanliga lotteriet.

Katrin Wallin pushade för Trondheimsresan, där det fortfarande finns platser kvar.

Föreningens våravslutning blir den 20 maj och annons om detta kommer i dagstidningarna.

Som slutkläm för dagen spelade den eminenta orkestern Bye Bye Blackbird och mötet avslutades.

Margareta Westfält