Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Näs-Hackås-Sunne

Annons

En kall och blåsig måndagsmorgon startade ett 50-tal PRO-are en resa med Öland som slutmål. Efter en övernattning i Örebro anlände resenärerna till Kalmar och efter besök på Kalmar slott, samt en rundtur i staden, blev det inkvartering på ett hotell. Nästa dag utforskades södra och mellersta delarna av Öland med hjälp av en kunnig guide, bland annat gjordes en promenad på Stora Alvaret där kalkberggrunden gett upphov till en rik flora.

Öland är inte känt för höga toppar, den högsta punkten, Mysingehög, är 58 meter över havet. Resan gick vidare till Ottenby naturreservat och Sveriges högsta fyr, Långe Jan. Ett antal damer gick de 197 trappstegen upp till det 41 meter höga tornet. Gärdslösa kyrka, där prinsessan Margareta gifte sig, besöktes. I Gärdslösa föddes också Erik Johan Stagnelius. Nästa dag gick färden genom Mittlandsskogen och över till östra sidan av ön, där raukar beskådades liksom olika typer av kvarnar. Naturligtvis gjordes ett besök på Solliden, den välskötta parken med massor av planteringar, exotiska träd och konstverk, var öppen för allmänheten och efter fika på Kaffetorpet med anor från 1890-talet togs en promenad bland blommor och statyer. Kungafamiljen visade sig dock inte trots att en skara jämtlänningar kom på besök.

Klimatet på ön har gett förutsättningar för produktion av fantastiska råvaror, 100 procent av alla bruna bönor i Sverige odlas på Öland, men även raps, majs och pumpa odlas här.

En fantastisk resa med många upplevelser utöver det vanliga.

Text och foto: Inger Breil