Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Myssjö-Oviken

Vad gör vi om strömmen går? Om viktiga samhällsfunktioner är utslagna? Det är frågor som Sonja Pedersén från Civilförsvarsförbundet var inbjuden för att tala om på PRO Myssjö-Ovikens vårmöte den 16 maj.

Nu strålade majsolen över Oviksbygden och orosmolnen kändes långt borta, men det är bra att förbereda sig om det otänkbara skulle inträffa. Sonja informerade om och visade viktiga hjälpmedel som kan bidra till att man klarar sig själv. 72 timmar är den tid man förväntas själv klara mat och vatten, värme och enklare sjukvård.

Många viktiga funktioner försvinner ju  om strömmen går och då kan det vara bra att ha den lilla radion som hon demonstrerade och som drivs antingen med solljus eller med en dynamo som vevas. Med den kan man även ladda sin mobil så att man kan meddela sig med omvärlden. Inköpsställen och kostnad finns att se i Civilförsvarets broschyr, 72 timmar som gör skillnad, som Sonja delade ut till alla de omkring 80 närvarande medlemmarna.

Vårmötet, som hölls i bystugan Sveaborg, inleddes med att ordförande Berna Östlund hälsade välkommen och inbjöd till lunchen. Anna Lindgren och Birgitta Karlsson hade gjort en fräsch vårsallad som gick åt som smör i solsken. Efter lunchen underhöll Åke Jonsson, känd bland annat från  Knytta spelmanslag. Han spelade gamla godingar, så det spratt i benen och varvade med underfundiga historier. Med på scenen hade han sina gamla musikpolare Tommy Andersson och Folke Lindqvist – inte i verkligheten, utan digitalt förstås.

Efter kaffe med rulltårtsbakelse och det mer allvarstyngda inslaget med Sonja Pedersén, informerade Berna om aktuella föreningsfrågor. Birgitta Persson från resegruppen berättade om ett intressant  och lockande program för den planerade resan den 17 juni, som subventioneras för 80-plussare. Då antalet 80 år och äldre har ökat kraftigt är det bra att anmäla sig så fort som möjligt. Först till kvarn gäller!

För hemliga resan i augusti pågår planeringen.

Birgitta påminde även om att det kan vara värt att kolla om man är berättigad till  bostadsbidrag. Ansökningsblanketter fanns tillgängliga på plats. Vill man ha hjälp att ansöka kan man vända sig till någon i styrelsen.

Verksamheten i föreningen vilar i hög grad på insatser av våra cirkel- och aktivitetsledare. De avtackades för sina insatser med blommor och skraplotter och slutligen önskade Berna alla en skön sommar.

Karin Jirdén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel