Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Lugnvik

Det var 48 förväntansfulla medlemmar i PRO Lugnvik som äntrade bussen den 30 juli för en hemlig resa. Det var endast reseledaren Göran Wikén och busschauffören Karl-Erik Backeryd som visste målet för denna resa. Bussen styrde västerut och gissningarna var många vart vi var på väg och det visade sig att den vackra Offerdalsbygden var målet. Vi for genom allt vad platser heter, ibland två gånger. Hela tiden hade Karl-Erik något att berätta om byarna och folk som bott där både tidigare och i nutid.

Karl-Erik själv är född och uppväxt i dessa trakter därför känner han till alla småvägar där vi förundrades över att man kunde komma fram med en buss.

Första stoppet var vid en rastplats i Övre Kaxås med en vidunderlig utsikt och där bjöds det på bussfika med underbara smörgåsar tillverkade av Ingegerd Lundebo, det smakade gott att stå där högt upp på ett berg och kunna se ner på bland annat Kaxås by, Hällsjön och i bakgrunden vackra berg. Lite kyligt i luften men det glöms när man står inför så vackra vyer, solen trängde sig fram från molnen och allt kändes skönt.

Efter fikat fortsatte vår resa där vi såg gårdar som förfaller men också många nybyggen vilket får en att tro att de små byarna kommer att bestå även i framtiden. Stenbrottet där Offerdals skiffer bryts passerade vi också. I Åflo besökte vi en kvarn, men det var så lite vatten i ån att man inte kunde mala något. Men kvarnägaren berättade hur man mal kornet. Det är flera moment innan det har blivit det fina kornmjölet som vi hade hoppats på att få köpa med oss, men tyvärr hade de inget på lager.

Nu började vi känna att det var lunchtid. Men var skulle vi äta? Vi for raka vägen till Jänsmässholmen, ett underbart ställe mitt i fjällvärlden. Många av oss hade aldrig varit där förut så det var en verklig upplevelse. På vägen dit såg vi flera renar med sina kalvar. Vi bjöds på en mycket läcker lax med tillbehör, tyvärr vill nog ögonen ha mer än magen. Vi kunde där se många vackra fjäll såsom Ansätten och delar av Offerdalsfjällen. Efter den goda lunchen fortsatte vi mot Rönnöfors för att besöka ett museum vid kraftverket. Det var ett gammalt järnbruk med många gamla saker som man kände igen och kanske också själv hade använt.

Nu började resan lida mot sitt slut och efter många roliga historier och en Intressant och underbart guidande av vår chaufför kunde vi än en gång konstatera att vi har haft en underbar resa med början i regn men slutade i solsken och värme.

Stort tack till Göran Wikén för att du ordnade denna resa och stort tack till Karl-Erik Backeryd för guidning och som alltid en säker körning samt tack till Ingegerd Lundebo för att du gjorde så goda smörgåsar!

Maud Andersson