Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Lugnvik

Den 10 juni hade en grupp från PRO Lugnvik samt Hembygdsföreningen Gamla Lugnvik en vandring till Tysjöarna. Vi var totalt 29 personer som hade hörsammat kallelsen. Vädret var det allra bästa man kan tänka sig.

Vi samlades på parkeringen vid OK Lugnvik för att göra samåkning och vi åkte till parkeringen som ligger vid järnvägsövergången i Kännåsen. Därifrån är det mycket lätt att gå på de breda spångarna som man i år har restaurerat. Alla med såväl rullator som rullstolar kan ta sig fram där. Det finns ytterligare två ställen att kunna ta sig dit. Ett från E14 och ett från gamla Ica-lagret i Lugnvik.

Tysjöarna är troligen världens största blekeområde. Bleke är en form av kalk. Området är 456 hektar stort. Tysjöarna är naturreservat och ett fågelskyddsområde. Fågelskyddsområdet består av två kalksjöar omgivna av stora blekefält. Sjöarna fryser tidigt på hösten och många brukar åka dit för att åka skridskor. Det finns tre ställen där sjöarna är ganska djupa, annars är sjöarna grunda.

Efter vi hade kollat om det fanns några fåglar att titta på samlades vi vid grillplatsen, där Christer Hedman hade påbörjat korvgrillningen. Alla lät sig väl smaka. Efter en stunds trevlig samvaro med roliga historier och berättelser om hur det sett ut en gång i tiden, när folk brukade dessa myrar, var det dags att gå tillbaka till bilarna. Då var korven slut och alla verkade ha haft en mysig kväll vid grillen. Ett fint vindskydd finns också där samt toalett. Efter spångarna har man satt upp tavlor där man kan läsa om blommor och örter som växte utefter gången. Många hjortronblommor såg vi också.

Tack till Christer och alla som var där.

Maud Andersson